… Erik Levin, Vesper Group. Ni har tillsammans med det franska säkerhetsföretaget Groupe Geos tagit hem uppdraget att skydda EU:s uppdrag i Libyen; att skydda flyktingar och migranter, förstöra nätverk för människosmuggling, stärka de libyska myndigheterna och rädda liv. Vad innebär det för Vesper?
– För oss är det alltid intressant att gå in i ett nytt land, med alla utmaningar som det innebär. Libyen är ett väldigt sargat land på grund av de interna stridigheterna som pågått i snart ett decennium och landet har ett enormt behov av att få slut på inbördeskriget. Samtidigt är Libyen ett transitland för flyktingar som vill till Europa och EUBAM:s uppgift är att försöka bringa ordning i den fruktansvärt svåra miljö, där mänskliga tragedier sker varje dag när desperata flyktingar försöker korsa Medelhavet.
Vad är det för uppdrag som kommer till Vesper?
– Vesper Groups affärsområde för utlandsuppdrag är specialiserade på att hjälpa kunder i högriskmiljöer. Huvuddelen av våra uppdrag finns i länder som Irak, Afghanistan, Pakistan eller andra länder som klassas som just högrisk, nu även i Libyen. Våra kunder är oftast statliga men också företag och organisationer som behöver säkerhetsrådgivning före och under ett projekt/ start-up för nya affärer eller som oftast; personskyddsteam samt statiskt skydd för boenden och arbetsplatser. Utöver det så utför vi mycket diskreta risk- och säkerhetsanalyser åt våra kunder innan de fattar beslut om att gå in i högriskländer, allt för att minimera riskerna.
Hur påverkar pandemin Vesper och era uppdrag?
– Eftersom vi har flera statliga kontrakt och dessa måste fortgå nästan precis som vanligt, så påverkas vi inte på en strategisk nivå. Men operativt för vår personal ute på fältet så är det otroligt komplicerat just nu. För det första: inställda eller inga resor i kombination med olika länders karantänsregler gör det utmanande att få ned och hem vår personal. För det andra: självklart är det en utmaning med risken att få smittad personal och behovet av att ha en sjukvårdskedja som verkligen fungerar om det värsta skulle hända. Slutligen: flera av de länder där vi verkar är redan väldigt problemtyngda av fattigdom, inbördeskrig och terrorism. När nu covid-19 adderas på detta så eskalerar våldet när medborgarna ofta upplever att deras behov inte tillgodoses, medan terroristerna ser möjligheter flytta fram sina positioner när staten har fullt upp med att försöka hantera pandemin.
Jag har aldrig varit med om en så komplex och oförutsägbar tid som nu – och då har jag upplevt det mesta som hänt i dessa länder sedan 2004. Jag är oerhört stolt över vår personal som i några av världens farligaste länder inte bara behöver hantera de ”normala riskerna” i arbetet, utan nu också måste ha ett enormt tålamod och stor förmåga att tempoväxla. Och detta med vetskap att de kan riskera covid-19-smitta i länder som inte har tillgång till intensivvård. Jag tycker de är väldigt modiga!