För första gången på 24 år kommer Försvarsmakten hålla en övning där flygvapnet, armén och flottan tillsammans övar för ett angrepp mot Sverige. Även utländska styrkor kommer att delta, rapporterar Sveriges Radio.
– Det är ju en av övningsmålsättningarna och något som är viktigt för oss. Alla operationer behöver planeras och övas, annars kommer vi inte få ut den effekt som behövs och därför är de ett viktigt inslag, säger överbefälhavare Micael Bydén.
Övningen kommer att äga rum i september och sammanlagt 19 500 deltagare kommer att finnas på plats. Scenariot kommer att vara ett angrepp på Sverige utifrån, där fokus ligger på Stockholm, Mälardalen och Gotland. I övningen kommer det dessutom att delta 1 000 utländska soldater. Bland dessa kommer det troligt finnas stridsvagnar, attackhelikoptrar och luftvärn från USA, samt luftvärn från Frankrike och flyg och helikoptrar från Finland.
Här tecknar du din prenumeration på Aktuell Säkerhet
– Det ingår ju i det sätt som vi lagt upp vår strategi att vi ska kunna samverka med andra så jag ser det som en styrka och fördel, säger försvarsminister Peter Hultqvist, som även påpekar att det är viktigt för Sverige att kunna genomföra en stor övning tillsammans med andra länder.
Övningen blir samtidigt ett första stortest av det omstridda värdlandsavtalet som innehåller regler för vilket stöd Natostyrkor ska få i Sverige och vilka regler som gäller för dem, förklarar Micael Bydén för Sveriges Radio.
– Har vi förstått det rätt? Kan vi möta de behov och förväntningar som finns? Är det så att det är någonting vi behöver lägga till eller något som de som kommer hit behöver lära sig för att komma till Sverige med våra regelverk?
– Det är ett ömsesidigt lärande och det måste gå till praktisk handling innan man kan säga att man är framme och Aurora, det blir startskottet kan man säga, säger Micael Bydén till Sveriges Radio.