
I rapporten Accelerating Digital Agility 2021 har Cisco kartlagt nuläget, prioriteringarna och synen på framtiden bland IT-chefer. Undersökningen bygger på svar från fler än 23 000 beslutsfattare inom IT-sektorn i 34 länder, däribland Sverige.
Undersökningen visar att Sverige, liksom resten av världen, nu rustar för en post-pandemisk framtid där arbetslivet fortsatt ska kunna utföras på distans, lika väl som på ett fysiskt kontor. 84 procent av respondenterna ser det som viktigt, eller mycket viktigt, att ge sina medarbetare bättre förutsättningar för distansarbete, med smidig tillgång till applikationer, och samarbetsverktyg av hög kvalitet.
– Även den dag när vi kan återgå till ett normalt vardagsliv kommer arbetslivet att förändras. Att arbeta på distans för att man inte har något val kan vara en plåga för många, men att arbeta på distans för att man kan och för att ens arbetsgivare ser de positiva effekterna av att möjliggöra flexibelt arbete, kommer att vara attraktivt. Det bidrar till en mer effektiv vardag och bättre balans mellan arbete och fritid, och dessutom ett mer robust skydd mot störningar i verksamheten. Det är därför inte förvånande att se att svenska beslutsfattare prioriterar de här frågorna högt under 2021, säger Per Samuelsson, Sverigechef på Cisco.
Säkerhet pekas ut som en av de största utmaningarna för den hybrida arbetsplatsen, och det är också något de svenska respondenterna skriver under på. 87 procent anser det viktigt eller mycket viktigt att prioritera skyddet av arbetsverktyg vid distansarbete.
– Utvecklingen har gått åt det här hållet ett antal år men har accelererats av pandemin. Vi upplever idag att det finns en stor förståelse för att många behöver tänka om sin cybersäkerhetsstrategi i grunden och anpassa sin infrastruktur för att kunna erbjuda ett lika starkt skydd i medarbetarnas hem som bakom kontorets väggar. När man inte har en digital mur och vallgrav att skydda sig med, blir behovet av en säkerhetsstrategi som bygger på Zero Trust, nolltillit, där varje enhet måste kunna verifieras. Samtidigt måste ett sådant skydd inte förhindra eller försvåra arbetslivet för den enskilde medarbetaren, utan fungera så smidigt att man inte märker av det i vardagen, säger Henrik Bergqvist, säkerhetsexpert på Cisco Sverige.