Att kunna prata med varandra, skicka och ta emot datatrafik utan att någon lyssnar är centralt för ett lands militära förmåga. Men för att få krypteringslösningar att fungera bra måste de konfigureras, testas och utvärderas. Och när det är något som strular är det viktigt att snabbt ha rätt kompetens och utrustning tillgänglig för att lösa problemet. Det finns vid FMVs referenslab i Enköping, och där sker krypteringen mot FMVs referensmiljöer inom ledningssystem i markspåret sker.
– Vi krypterar data och samtal med ambitionen att skydda dem i många år framöver, säger Mathias Eriksson, informationssäkerhetskonsult och ansvarig för labbet i Enköping, FMLS TS Ref.
En skillnad mot att arbeta med civila kryptomiljöer är att den data som de här systemen ska skydda i vissa fall inte ens går att mäta i pengar.
– Jag vet att vi gör ett viktigt jobb här. Det känns bra att gå till jobbet varje dag, säger Mathias Eriksson.
Tester ger besked
Kryptolabbet levererar krypto till de olika referensanläggningarna inom ledningssystem i markspåret. Här kan Mathias Eriksson och hans kollegor återskapa felmeddelanden och avvikelser för att kunna lösa problemet utan att påverka den skarpa utrustningen. Dessutom testar de framtida konfigurationer.
– Det är en sak att läsa en specifikation och annan dokumentation där tillverkaren beskriver vad man kan göra. Sen är det något helt annat att testa själv mot sina egna system. Här har vi infrastrukturen och kompetensen att testa och utveckla det som Försvarsmakten behöver inom kryptoområdet, säger Mathias Eriksson.
Samtidigt som labbet fungerar som en del i driftsatta referensanläggningar utvecklar gruppen även kommande konfigurationer.
– På det sättet kan vi köra både gällande och kommande konfigurationer samtidigt och växla mellan dem i anläggningarna så att vi ser att fungerar som vi tänkt.
Påverkar prestanda
I och med att labbet fungerar som leverantör för kryptotjänster mot olika projekt kan FMV hålla nere kostnaden för den dyrbara kryptoutrustningen.
– Eftersom vi snabbt kan ställa om från ett användningsfall till ett annat behöver inte de enskilda projekten låsa upp dyrbar utrustning i onödan. Istället hyr de bara den resurs de behöver av oss.
Krypton påverkar nästan alltid prestanda negativt. Därför är det viktigt att projekt testar sina IT-system så att man har designat efter den transmission och de krypton som ska användas.
– Många designar efter ett internetperspektiv där man har jättemycket kapacitet, medan både militära länkar och krypto generellt har längre prestanda. Genom att hålla nere hur pratiga applikationerna ska vara och genom att skicka i fastställda format, får man en smalbandig trafik som fungerar bra i de militära systemen, säger Mathias Eriksson.