I veckan sade Karlshamns kommun ja till att öppna upp sin hamn för gasledningsprojektet Nord Stream 2. Nu menar regeringen att en rad säkerhetspolitiska åtgärder måste vidtas för att detta ska bli verklighet.
När Karlshamns kommun mötte regeringen i början på veckan för att diskutera lagringen av rör till projektet Nord Stream 2 handlade mycket om hurvida hamnen i Karlshamn kan komma att utplånas. Regeringens och försvarets tidigare analyser pekar på att gasprojektet Nord Stream 2 kan medförs det negativa effekter för det svenska försvaret, bland annat på grund av att Karlshamn ligger nära ett par militära anläggningar.

Dock är det kommunen som äger frågan om hamnen eftersom den ägs av det kommunala självstyret. I Karlshamns fall skulle projektet innebära stora intäkter samt nya jobb. Regeringen kan endast argumentera för eller emot frågan. Tidigare har Region Gotland tackat nej till att hyra ut Slite hamn till projektet på grund av säkerhetspolitiska orsaker. Regeringen menar dock att en annan utgång är möjlig i Karlshamn.
Här tecknar du din prenumeration på Aktuell Säkerhet
Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att det på Gotland handlar det om att hyra ut hamnen och att ställa den till kundens förfogande. I Karlshamn skulle det istället vara så att hamnbolaget sköter logistiken med egen personal.
– Om Karlshamn väljer att gå vidare så kommer inte försvarspolitiska intressen att hotas tack vare åtgärder från de inblandade myndigheterna, sade utrikesminister Margot Wallström på en presskonferens på måndagskvällen.
Hon syftar på åtgärder i form av samordnade insatser som bland annat Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Tullverket.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar dock att analysen som gjordes innan jul kvarstår, det vill säga att Nord Stream 2 skulle påverka försvaret på ett negativt sätt. Han berättar för Altinget att man i nuläget försöker ta fram en rad säkerhetshöjande åtgärder för att hantera de säkerhetsaspekter man identifierat.
– Ja, jag utgår från det. Det är många myndigheter som ska samverka. Det blir en kraftsamling kring att hålla ordentlig kontroll på det här. De operativa detaljerna kan jag inte gå in på, men det kommer att ge ordentlig och djup insyn, säger Hultqvist till Altinget.
– Med de åtgärder som vi vidtar är situationen hanterbar och vi har kontroll över läget. Men vi vidtar åtgärderna utifrån det förhållandet att vi anser att i grunden så påverkas Försvarsmaktens verksamhet negativt av detta, understryker Hultqvist.