Örnsköldsviks kommun har fått tillstånd att utöka kameraövervakningen av tågstation, bussterminal, entréhall och annat med den enda motiveringen att det råder en höjd hotbild mot Sverige. Datainspektionen vill att den utökade övervakningen omgående stoppas.
Datainspektionen överklagar nu ett beslut från länsstyrelsen som ger Örnsköldsviks kommun rätt att väsentligt utöka sin kameraövervakning vid kommunens resecentrum. Områdena som övervakas är bland annat tågstationen, bussterminalen, entréhallen, en gångbro och rulltrappor. Kommunen har tidigare haft rätt att övervaka områdena från 22.00 till 05.00 eller 06.00 beroende på kamera men har nu fått tillstånd att övervaka dygnet runt, med bildinspelning.
– Kommunen hänvisar enbart till att Säpo har höjt den generella hotbilden mot Sverige från förhöjt hot till högt hot. Kan det argumentet användas så skulle i princip alla platser i hela Sverige som allmänheten har tillträde till kunna kameraövervakas fritt utan restriktioner. En sådan praxis skulle riskera att sätta hela kameraövervakningslagen ur spel, säger Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö.
Datainspektionen har därför överklagat beslutet till förvaltningsrätten och yrkar dessutom på inhibition, vilket innebär att den utökade kameraövervakningen omgående stoppas till dess att domstolen avgjort ärendet.
– Det är ytterst sällan som vi yrkar på inhibition men skulle den här övervakningen tillåtas så skulle konsekvenserna bli så pass ingripande att vi har ansett det nödvändigt.
I sitt överklagande tillägger Datainspektionen att terrorbekämpning är en uppgift som i första hand ska lösas av polisen. I det nu aktuella fallet är det en kommun som bedriver övervakningen. Enligt Datainspektionen är det ytterligare en omständighet som talar för att länsstyrelsen inte skulle ha beviljat utökningen av övervakningen.