Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I år genomförs Aurora 23 i Sverige, en uppföljare till den stora internationella militärövningen som genomfördes år 2017. Ytterligare 14 länder deltar och Försvarsmakten estimerar deltagarantalet till över 26 000 människor. Detta är ett starkt exempel på att Sverige ser att säkerhet byggs genom samarbete.
Under 1900-talet hade Sverige dock en annan utgångspunkt, vilken präglades av den då rådande neutrala säkerhetspolitiska strategin. Sveriges inriktning ändrades mot millennieskiftet till en mer internationaliserad sådan, inte minst genom EU-medlemskapet. Andra förutsättningar har förändrats också, exempelvis leverantörsleden hos företagen. Ett av Sveriges mest kända försvarsindustrivarumärken Bofors är ett av de företag som under lång tid i historien hade hela sin produktion ”in house”. Idag är dock försvarsmarknaden till stor del uppbyggd av systemintegratörer och underleverantörer som ibland sträcker sig utanför landets gränser. Samtidigt ägs många försvarsföretag med verksamhet i Sverige av utländska aktörer, vilket än mer ökar internationaliseringen av våra företag.
Utöver militära samarbeten såsom Nato finns det massvis av både bi- och multilaterala samarbeten på exempelvis materielområdet. Ett aktuellt sådant är European Defence Fund (EDF) vars tanke är att motivera EU:s medlemsstater till att samarbeta med forskning och utveckling eftersom fonden kan ge antingen delvis eller hel finansiering för projekten.

Det är även värt att nämna att Nato har ett liknande koncept, DIANA, vilket Sverige förmodligen får möjlighet att delta inom när vårt medlemskap väl blivit officiellt. Nato-medlemskapet är definitivt den största snackisen just nu avseende svenska internationella försvarsengagemang, men det finns även andra aspekter på området; exempelvis genom EU och de stater som Sverige samarbetar med på eget bevåg. Utblicken är definitivt att Sveriges (och företagens) internationella samarbeten på försvarsområdet kommer bli fler, och inte färre, framöver.