Totalt uppger 11 procent av svenskarna att de inte har följt de IT-säkerhetsregler som gäller på deras arbetsplatser. Bland de som uppger att de brutit mot arbetsplatsens IT-säkerhet är den allra vanligaste anledningen som uppges att den anställde behövt utföra uppgifter som inte kunnat utföras utan att kringgå regeln, vilket uppges i 38 procent av fallen.
– Säkerheten ska inte vara någonting som medarbetarna behöver kringgå för att kunna utföra sitt arbete. Det här är en tydlig indikation på att organisationer behöver se över vilka lösningar som används och finna verktyg som skapar trygga digitala arbetsplatser som möjliggör effektivt arbete var som helst när som helst, säger Peter Ericson, Sverigechef på Citrix.
Bekvämlighet rankas som den näst vanligaste anledningen till närmare tre av tio, 28 procent, av fallen. Fyra av tio gånger när anställda inte följt arbetsgivarens regler kring IT-säkerhet har det handlat om att den anställde inte känt till vid tillfället att agerandet var emot reglerna medan det i lika många fall har berott på att den anställde ansett att regeln saknar syfte.
Bland många kontorsarbetare råder även en osäkerhet kring vilka regler för IT-säkerhet som gäller på jobbet. 16 procent anger att de inte vet om huruvida de brutit mot reglerna med hänvisning till att de inte känner till alla reglerna.
– Komplexa IT-säkerhetsregler lägger ett stort ansvar på medarbetarna och kan vara svåra att följa. Därför behöver företag finna en balans mellan säkerhet och enkelhet, och skapa en säker IT-miljö där medarbetare oavsett förkunskap kan känna sig trygga i att de arbetar säkert, säger Peter Ericson.
För att få en bättre IT-säkerhetsmiljö på arbetsplatsen vill närmare tre av tio, 28 procent, få mer utbildning i IT-säkerhet, medan 20 procent vill ha enklare regler att följa.