Det dödliga våldet ligger kvar på en hög nivå i Sverige. Enligt en preliminär sammanställning vid polisens operativa avdelning (NOA) rörde det sig om 110 fall under förra året, det rapporterar Sveriges Radio.
Kriminologen Mikael Rying vid NOA har gått igenom alla polisanmälningar om dödligt våld som kom in under förra året och ser en tydlig orsak till att det skett en ökning de senaste åren.
– I stor utsträckning beror det på de så kallade gängskjutningarna med dödlig utgång som har ökat kraftigt de senaste två åren. De ligger på i genomsnitt 30 sådana här mord per år 2015 och 2016. Om man jämför med början på 90-talet låg det på fyra sådana här fall per år. Sen har det varit en kontinuerlig svag ökning som man kan säga exploderat de senaste åren, säger han till Sveriges Radio.
Här tecknar du din prenumeration på Aktuell Säkerhet
Siffrorna har legat högre än vanligt under de senaste två åren. 2016 rörde det sig om 110 fall, vilket kan jämföras med ett snitt på drygt 80 per år under de fem åren innan dess, enligt Mikael Ryings sammanställningar. Han pekar på att ökningen av dödsskjutningar i kriminella miljöer är oväntad.
– Det är klart att den här kraftiga ökningen de senaste två åren är överraskande, och det är oroväckande. Det verkar som ribban för att skjuta ihjäl folk i de här sammanhangen har sänkts betydligt.
Det kriminella våldet är i regel koncentrerat till storstäderna och under den senaste tiden har Malmö varit överrepresenterat.
– I början på en sådan här utredning så skulle jag säga att det krävs 20-25 personer för att kunna besätta alla nyckelpositioner som behövs i en sådan här utredning, säger Mikael Rying och fortsätter:
– Om man då får ett stort antal i en stad på kort tid, då är det klart att det blir väldigt ansträngt. Nu hör ju en del av de här fallen ihop, men har man då inte tillräckligt mycket resurser att utreda det här kan det bli svårt att se de här kopplingarna omedelbart, annars skulle det kanske kunna hjälpa till att klara upp de här fallen, säger han till Sveriges Radio.
Men när dödsskjutningar i kriminella miljöer har ökat, så har uppklarandet av sådana fall minskat. I början av 90-talet klarades 80 procent av fallen upp, men under de senaste åren har siffran endast legat runt en tredjedel.
– Det dödliga våldet är ju en av de minsta brottskategorierna i Sverige, men det är ju den allvarligaste. Om det ökar, om man inte klarar upp dem i önskad utsträckning, så skapar det en känsla av otrygghet bland många människor, säger Mikael Rying