
Hallå där Steen Bechmann Henningsen, IT-ansvarig för Roskildefestivalen. Kan du berätta i korta drag hur ni arbetar med cybersäkerhet både innan, under och efter festivalen?
– Arbetet med IT-säkerheten kring Roskildefestivalen pågår året runt och liknar det arbete som de allra flesta företag bedriver inom samma område. Det handlar exempelvis om att säkra upp med brandväggar och VLAN-segmentering. Vi genomsökningar vår infrastruktur kontinuerligt utifrån för att upptäcka eventuella opatchade eller felkonfigurerade enheter i nätverket. Därtill krypterar vi hårddiskarna på våra bärbara datorer samt patchar så att vi alltid har ett uppdaterat system. Vi jobbar även med tvåfaktorsautentisering. Slutligen genomför vi externa revisioner flera gånger per år, då vi kontrollerar olika delar av infrastrukturen.
Vad händer under själva festivalen, när alla gäster vill koppla upp?
– Nätverket som används för Roskildefestivalen implementeras som en förlängning av vårt året runt-nätverk. Vi använder oss av en hög grad segmentering av nätet så att exempelvis kassaregister körs isolerat och inte kan nås från andra delar av nätverket.
Driftsäkerheten säkerställs genom att nätet byggs redundant hela vägen från två helt fristående internetanslutningar som sedan används av de enskilda försäljningsstånden.
Hela infrastrukturen bygger på en fast nedgrävd fiberanläggning till vilken aktiv nätverksutrustning är ansluten. Det är av stor vikt att vi håller en hög säkerhet under den relativt korta byggtiden inför festivalen, så att vi inte börjar från noll varje år. Medans det är i bruk bevakas nätverket av frivilliga och kompetenta IT-folk dygnet runt.
Vilken är den stora utmaningen med att cybersäkra ett sådant stort evenemang som Roskildefestivalen?
– En av de stora utmaningarna är att en stor mängd okänd utrustning är ansluten till nätet under byggnationen. Därför är segmenteringen av verkliga operativsystem är mycket viktig, så att de smarta enheter som kommer med frivilligarbetare och partners alltid ligger isolerade i nätverket, utan koppling till något annat än internet.
Hur arbetar ni med utbildning?
– De volontärer som planerar IT-utbyggnaden består av högt kvalificerade nätverksproffs som till vardags arbetar i stora företag och är vana vid stora nätverk. Därför är särskild utbildning för denna grupp inte nödvändig. Däremot får installations- och supportpersonal, som också består av volontärer, löpande instruktioner.