Datainspektionen kritiserar butikers kameraövervakning av lager, personalingångar och lastkajer och menar att övervakning endast får ske efter vanliga öppettider då personal inte ska vara i utrymmena.
Datainspektionen har granskat kameraövervakningen hos fyra butiker som tillhör olika detaljhandelskedjor. Myndigheten har specifikt granskat övervakningskameror som är riktade mot platser som lager, lastkajer och liknande, alltså områden där kunder inte befinner sig.
– Det här är den första granskningen av kameraövervakning på arbetsplatser sedan den nya kameraövervakningslagen trädde i kraft, säger Katarina Högquist som lett granskningen.
Datainspektionen riktar kritik mot samtliga fyra butiker för hur de kameraövervakar lagerutrymmen, personalingångar och lastkajer och förelägger butikerna att se till att sådana utrymmen enbart övervakas under tider då personal inte ska befinna sig i utrymmena. I ett fall tillåts dock en begränsad övervakning av lastkaj under arbetstid, under förutsättning att bildmaterialet inte spelas in.
– Butikerna har inte kunnat visa att behovet av övervakningen väger tyngre än personalens intresse av att inte bli övervakad.
Tre av butikerna har övervakningskameror i kassarum och säkerhetsrum där särskilt stödbegärlig egendom förvaras. I de två butiker där tillträdet till den typen av rum har begränsats och anställda endast uppehåller sig kortare stunder för att utföra specifika arbetsuppgifter, tillåts övervakning med inspelning trots att butikerna inte har kunnat visa att platserna varit utsatta för brott.
Butikerna kritiseras även för att de inte tillräckligt tydligt informerar om den kameraövervakning som sker.
– Det är mycket viktigt att de som kan komma att kameraövervakas också får tydlig information om det.
Kameraövervakningslagen
Kameraövervakningslagen trädde i kraft den 1 juli 2013. Lagen reglerar både kameraövervakning på platser dit allmänheten har tillträde, och där allmänheten inte har tillträde. För övervakning på platser dit allmänheten har tillträde måste man ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. För att sätta upp en övervakningskamera på platser dit allmänheten inte har tillträde, så krävs inget tillstånd men man måste i övrigt följa reglerna i kameraövervakningslagen.
Läs mer om lagen här
Läs mer om kameraövervakning på arbetsplatser