Bevakningspersonalens insatser under 2017 uppgick till totalt 2,6 miljoner insatser. Samtidigt växte säkerhetsföretagens omsättning i teknik, bevakning och parkeringsövervakning med 5,75 procent och uppgick totalt till 33,65 miljarder under 2017. Antalet anställda ökade med 1100 personer och uppgår nu till 26 100 anställda. Det är siffror som presenteras i Säkerhetsbranschens nya årsrapport. 

Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här

Li Jansson, branschchef och vice vd Säkerhetsföretagen

– Utvecklingen ska ses i ljuset av att Sveriges oförmåga att hantera otrygghet växer. Ny statistik från Eurostat visar att andelen svenskar som rapporterar att brott, våld och vandalism förekommer i deras bostadsområde har ökat med 22 procent sedan 2010. Nivån på brott och vandalism är dubbelt så hög som i våra nordiska grannländer. Medan Baltikum och Sydeuropa halverat otryggheten sedan 2007 har minskningen i Sverige bara varit 2 procent,  säger Li Jansson, branschchef och vice vd på Säkerhetsföretagen.

Genom att ytterligare stärka samarbetet mellan Polisen och säkerhetsbranschen kan den negativa trenden brytas.

Genom samverkan mellan Polis och säkerhetsföretag kan många brott både förebyggas och hanteras snabbt. Vi menar inte att väktare och ordningsvakter ska ersätta poliser utan att de ska komplettera och avlasta, fortsätter Li Jansson.

Säkerhetsbranschen understryker att det är angeläget att påminna om att en klok trygghetsinvestering kan medföra att de totala kostnaderna av brott kan minska. Det finns även en rad reformer som kan genomföras för att öka kostnadseffektiviteten i trygghetsarbetet.

– Ett bra exempel är den så kallade Uppsala-modellen där polisen arbetar fokuserat mot grov gängkriminalitet samtidigt som de kommunalt upphandlade ordningsvakterna bidrar med att hålla ordning i innerstan och i vissa stadsdelar. Tillsammans har Polis och ordningsvakter dagliga så kallade utsättningar vilket lägger grunden för ett gott samarbete, avslutar Li Jansson.

Läs mer i nästa nummer av Aktuell Säkerhet