Vissa skogsbolag har fabricerat sina egna skrivningar gällande brandsäkerhet, något som bidrar till att säkerhetsarbetet blir stillastående. Det skriver Skogsentreprenörerna i en debattartikel.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Brandsäkerheten vid arbete i skogen är en synnerligen viktig fråga. Därför har alla parter i branschen samlats och arbetat fram gemensamma riktlinjer kring förebyggande åtgärder som är nödvändiga för ökad brandsäkerhet. Vi från Skogsentreprenörerna har medverkat liksom skogsbolagen, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) samt representanter för räddningstjänsten.
Det är alltså en bred grupp av både branschintressenter och sakkunniga inom brandsäkerhet som arbetat fram de nya branschgemensamma riktlinjerna som numera ska gälla. Därför tycker vi det är mycket märkligt att vissa skogsbolag ”hittar på” egna skrivningar och tillägg som den sakkunniga gruppen inte medverkat till. Dessutom tycks skogsbolagen förvänta sig att skogsentreprenörerna ska stå för hela merkostnaden. Bolagen verkar inte se några skäl till omförhandlingar av kontrakten pga nya förutsättningar och ökade omkostnader.
Detta innebär att vi är tillbaka på ruta ett. Nya förutsättningar och krav betyder nya avtal och fördelning av kostnader, det är självklar praxis i alla andra branscher. Varför skulle skogsnäringen vara annorlunda?
Vi skogsentreprenörer vill självfallet medverka till ökad säkerhet i skogen. Det är inte den frågan vi reagerar på. Däremot tycker vi att ansvaret för alla kostnadsökningar ska fördelas på ett rättvist, tydligt och förutsägbart sätt. Vi ser fram emot att skogsbolagen sätter sig ned med oss och i konstruktiv anda löser frågan på ett seriöst sätt.
Bernt Hermansson, ordförande Skogsentreprenörerna
Håkan Dunberg, skogsentreprenör
Håkan Nilsson, skogsentreprenör
Kolbjörn Kindströmer, skogsentreprenör
Ingrid Wiklund-Lilja, skogsentreprenör
Philip Jämtgård, skogsentreprenör
Carita Bäcklund, extern styrelseledamot