Vad behöver framtidens IT-säkerhetspecialister kunna? Det diskuteras just nu i projektet ”ENGENSEC – Educating the Next generation experts in Cyber Security” som finansieras av EU och där Blekinge Tekniska Högskola (BTH) fått uppdraget att leda framtagningen av en ny tvåårig masterutbildning i IT-säkerhet.
Tillsammans med elva andra universitet (tre inom EU, fyra i Ukraina och fyra i Ryssland) samt specialister från andra organisationer till exempel den federala Polisen i Tyskland, ta fram kurser och kursmaterial till en ny masterutbildning i IT-säkerhet. Projektet är på tre år.
– Utmaningarna i projektet är många – allt från teknik, vilka kurser som ska ingå, språkförbistringar samt att det är olika utbildningskulturer som möts. Men dagens snabba teknikutveckling gör att vi, inom den akademiska världen, måste samarbeta om vi ska upprätthålla hög kvalitet i våra utbildningar, säger initiativtagare och projektledare Anders Carlsson, BTH.
Arbetet inom projektet kommer att genomföras i fem steg:
Steg 1: Gemensamt ta fram vilka krav som ska ställas på den nya utbildningen.
Steg 2: Utveckla en distribuerad molnmiljö, där exempelvis avancerade laborationer kan utföras på distans, under säkra former.
Steg 3: Utveckla eller vidareutveckla kurser som redan finns på de olika universiteten.
Steg 4: Utbilda lärare från de olika universiteten.
Steg 5: Avslutningsvis – genomföra pilotkurser vid en sommarskola år 2016.
– BTH har redan idag bra säkerhetslaboratorier som nu kommer att vidareutvecklas tillsammans med specialister från till exempel forskningsinstitutet SPIIRAS i St. Petersburg, från universitet i Lettland samt från den federala polisen i Tyskland, avslutar Anders Carlsson.