Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kan det egentligen ifrågasättas hur mycket plats det finns för kvinnor i teknikbranschen 2024? Kanske finns det precis så mycket plats som vi tar.
För om man har intresset så har man möjligheterna – även som kvinna.
Därför gör det mig väldigt glad att se en bransch i utveckling. För jag upplever att det faktiskt har skett en stark utveckling på senare år, med fler kvinnor som utbildar sig i STEM-ämnen och söker sig till mer tekniska jobb.
Jo, visst är det fortfarande långt kvar och visst finns det fortfarande stora utmaningar för kvinnor och många andra minoriteter som drar på sig labbrocken eller (IT-)säkerhetsvästen eller sätter på sig de tjocka glasögonen för att göra beräkningarna som gör en stor byggnad möjlig eller lägger grunden för en ny elbil. Men medan det 2020 bara var en av fyra teknikanställda som var kvinna så är det nu en av tre. Och även om vi inte är helt framme ännu så är det ett fantastiskt framsteg – både för kvinnorna och för de arbetsplatser som har akut brist på specialister.
Särskilt inom IT och IT-säkerhet.
Ja, föreställningen om att teknikbranschen domineras av män eftersom män har en större förståelse för teknik är lika förlegad som uppfattningen att bara män kan bli datavetare eller att bara kvinnor kan bli sjuksköterskor. Jag tror att vi år 2024 är redo att pensionera den förlegade fördomen och dra nytta av mångsidigheten och de olika färdigheterna hos många fler människor.
Nej, vi är inte likadana – och det är inte meningen att vi ska vara det heller. Statistiskt sett väljer män i mycket större utsträckning tekniska utbildningar och det är en stor del av förklaringen till varför män är bättre representerade i teknikbranschen än kvinnor.
IT-industrin skriker efter IT-specialister, fler kvinnor är svaret
Det råder en enorm brist på IT-specialister, ett faktum som skulle kunna åtgärdas om fler kvinnor valde att utbilda sig och arbeta inom IT.
Teknikbranschen kan kännas som nytt och okänt område för många, och det finns ett stort behov av rådgivning och mer information om kvinnors karriärvägar och möjligheter i branschen – kanske för att det under många år inte har funnits så många kvinnliga förebilder att se upp till. Det har helt enkelt inte varit den ”naturliga vägen” att gå för kvinnor.
Lyckligtvis tror jag att de flesta som ger sig in i teknikbranschen är redo att skrota sådana förutfattade meningar. För i dag finns det starka, mångsidiga förebilder. Det finns gott om skickliga och ytterst ambitiösa personer med alla möjliga profiler att se upp till i teknikbranschen 2024, och dessa personer banar väg och visar möjligheter för de kvinnor som just nu utbildar sig och specialiserar sig inom tekniska ämnen.
Men teknikbranschen omfattar även andra än IT-specialister, det finns möjligheter inom marknadsföring, kommunikation och HR där man kan utveckla sin tekniska kompetens.
Därför vill jag också vädja till mina kvinnliga kollegor i teknikbranschen att visa god gammaldags systerlig solidaritet och hjälpa varandra och nykomlingarna – för det gör skillnad.
Det är med dessa tankar och prioriteringar i åtanke som vi på Acronis har skapat ett särskilt mentorsprogram för kvinnor inom teknik – eftersom det fanns en enorm efterfrågan på det. Faktum är att 40 procent av kvinnorna i teknikbranschen säger att de behöver vägledning för att känna större tillfredsställelse med arbetet, avancera snabbare och rent allmänt främja sin karriär. Ett initiativ som jag bara kan rekommendera andra företag eller avdelningar med stor övervikt av ett visst kön – det gäller inte bara kvinnor – att överväga.
För det är fantastiskt att vi kan sparra, vägleda och stötta varandra internt i en global organisation. Vi skandinaviska kvinnor ligger långt framme när det gäller villkoren på arbetsmarknaden och jag är stolt över att vara en del av morgondagens agenda för mer jämställdhet – för alla.
Jag tror att vi kan förändra branschen. Vi kan göra den mer inkluderande och på så sätt göra den bättre och bredare. Och allt börjar med en gemensam tanke om jämställdhet.