Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Allt fler verksamhetssystem blir webbaserade, samtidigt som portaler och intranät fått viktiga roller på företag och myndigheter. Följden är att vi i dag använder webbläsaren under större delen av arbetsdagen. Skiftet mot distans- och hybridarbete, liksom utvecklingen av SaaS- och molntjänster, har ytterligare förstärkt den utvecklingen. Vad som började som användarens personliga verktyg har med tiden vuxit och förvandlats till ett nav i verksamheten.
Medaljens baksida är att den också blivit ett primärt mål för hotaktörer. Trots att moderna webbläsare har en rad inbyggda säkerhetsfunktioner visar en undersökning som vi gjort att 95% av alla säkerhetsincidenter har sitt ursprung i webbläsaren.
Mot denna bakgrund är det ganska enkelt att peka på en lösning: webbläsaren behöver också hanteras som ett verksamhetssystem och möta samma krav när det gäller driftstöd och säkerhet. Den behöver kort sagt bli företagsanpassad.
Fler kopplar upp sig mot företaget från privata enheter
En annan aktuell it-trend som också hör till sammanhanget är BYOD – vilket på svenska betyder att användare kopplar upp sig mot företaget från sina privata datorer, surfplattor och mobiler. Detta är en välkänd utmaning för it-avdelningar och säkerhetsansvariga, då de privata enheterna typiskt blir till de svagaste punkterna i organisationens digitala skalskydd. Dessutom krånglar de till arbetet med it-drift och support. Samma slags utmaning kommer även från konsulter, leverantörer och andra affärspartners, externa användare som också har legitima skäl att bli insläppta i företagets nätverk och system.
Allt färre ser det därför som realistiskt att stoppa allt som luktar BYOD och hålla fast vid en hårt standardiserad och kontrollerad it-miljö. Distansarbete och därmed krav på säker fjärruppkoppling är förstås inget nytt. Därför finns redan lösningar som virtuella privata nät (VPN), virtuella skrivbord (VDI) och Desktop as a Service (DaaS). De gör det möjligt att få tillgång till användarmiljön från olika enheter, samtidigt som de tillför säkerhet och möjliggör kontroll. Dock dras var och en av dessa lösningar med påtagliga nackdelar, bland annat prestandaproblem, bristande användarupplevelse, höga kostnader och dålig skalbarhet. Säkerhetsbrister förekommer också, inte minst när det gäller webbappar.
Det är här som den företagsanpassade webbläsaren Prisma Access Browser erbjuder en mer praktisk och kapabel lösning. Den skapar en säker arbetsyta med sömlös åtkomst till applikationer för alla användare, oavsett vilken enhet de kör eller var de befinner sig. Medarbetarna gillar att den ser ut och fungerar som exempelvis Chrome – utan tillägg som måste installeras eller nya gränssnitt som kräver tid att bekanta sig med.
Webben definierar en modern it-miljö
Det är också en lösning som gillas av ledningen eftersom webbläsaren och därmed webbappar kommer in under organisationens paraply för administration och säkerhet. Företagswebbläsaren ger kontroll över, och möjlighet att styra, hur webbtjänster och appar används och säkerställa att det sker i linje med aktuella regler – även individuellt, baserat på varje användares behörigheter. Ytterligare autentisering kan krävas för att utföra särskilt känsligt arbete.
Data kan skyddas mot obehörig åtkomst och läckor, bland annat genom att blockera uppladdning, nedladdning och lokal lagring av filer. Det går också att begränsa skärmdumpning, delning via samarbetsverktyg, kopiering och inklistring, samt utskrifter.
Sist men inte minst kan företagswebbläsaren också ge konkreta vinster i form av högre prestanda och produktivitet. Svarstiderna kan dramatiskt förbättras med hjälp av applikationsacceleration som möjliggörs av skräddarsydda anpassningar för populära molntjänster och applikationer som Amazon Web Services, Slack, ServiceNow, Google, Zoom och SAP.
Sett med både utvecklarnas och användarnas ögon är det webben som alltmer kommit att definiera en modern it-miljö. Därför är det dags för ett nytt sätt att se på webbläsaren: den är inte bara vårt privata fönster mot den digitala världen utan ett verktyg som står i centrum för vårt jobb.