Inom vilket/vilka områden tycker du att det behövs fler utbildningar för branschen och varför?
Lotta Eriksson, Företagsuniversitetet
Vi på Företagsuniversitetet ser framför allt en tydlig efterfrågan på utbildningar inom säkerhetsskydd på olika nivåer och försöker förstås matcha det som utbildningsarrangör. Både vår Säkerhetsskydd – grundkurs med fokus på personalsäkerhet och vår Diplomerad säkerhetsskyddsutbildning är otroligt populära. Sedan är våra yh-kortkurser, Cybersäkerhet och Ledning och samordning av cyber- och informationssäkerhet väldigt efterfrågade så vi har flera starter planerade i år. Sammantaget ser vi att säkerhetsskydd och cybersäkerhet är två heta områden för alla som arbetar med säkerhet och på säkerhetsavdelningen. Sedan tidigare har det ju också aviserats att det behövs fler säkerhetstekniker inom larm och CCTV, bland annat eftersom det sker en generationsväxling där.
Olof Erixon, Svenskt Näringsliv
Svenskt Näringsliv har under hösten intervjuat säkerhetsansvariga i ett stort antal av företagen i stockholmsbörsens OMX30-index rörande industrispionage och cyberbrottslighet. Deras svar ger vid handen att kvalificerat utbildade i IT-säkerhet är en mycket trång sektor i Sverige. Det tidvatten av framför allt IT-relaterad brottslighet som de utsätts för utgör ett ihållande och aldrig avtagande hot. Det säger sig självt att små och medelstora företag (som inte själva är i IT-branschen) mot den bakgrunden endast kan tillgå den kompetens som finns i konsultvärlden. Eftersom IT-säkerhetsexperter är högt värderade på arbetsmarknaden framstår det som besynnerligt att denna bristsituation inte kan åtgärdas.
Conny Larsson, SIG Security
Ett område som vi generellt måste bli bättre på – och detta har gällt mycket länge – är att kommunicera mellan teknik och juridik. När teknikern talar om t.ex. behörighet är det fråga om vad personalen KAN göra (access). När juristen talar om behörighet är det fråga om vad personalen FÅR göra. Detta är en viktig skillnad som jurister och tekniker kanske inte tänker på när de samtalar och det finns många fler exempel. Vi måste lära oss av varandra för att förstå vilka möjligheter tekniken erbjuder och få juridiken att utformas på ett sätt så att möjligheterna kan tillvaratas på ett sätt som är förenligt med lagstiftningen. Detta gäller i hög grad även den del av säkerhetsarbetet som inte bara handlar om teknik. Där gäller det för säkerhetsfolk att lära sig mer om juridiken för att förstå vad som är tiilåtet att göra och hur information får användas. Samtidigt måste juridiken bli bättre på att förstå hotbilder, skadeverkningar och behovet av åtgärder för att vi ska få en lagstiftning och rättstillämpning som fungerar optimalt i de olika sammanhangen. Sammanfattningsvis behöver vi öka vår kompetens i varandras olika områden och inte fastna i ett stuprörstänkande. Annars riskerar vi en situation där nödvändiga säkerhetsåtgärder kan vara olagliga och att vi bevarar en lagstiftning som inte håller måttet.
Secuirty Advisory Board instiftades av Aktuell Säkerhet 2003 för att stimulera, utveckla och informera om säkerhetsarbetet i Sverige. I rådet sitter representanter från branschens ledande organisationer och företag. I varje nummer av tidningen och till varje I FOKUS ger dess experter sin syn i aktuella frågor.