
– Vi befinner oss i en ”kronisk kristid” med en rad av händelser som avlöser varandra, säger Oksanen och lyfte bland annat kriget i Ukraina, cyberattacker, klimatförändringar, kinesiska polisstationer och övergången från industri- till informationssamhälle.
Måndagen den 5 december arrangerade Företagsuniversitetet årets andra Forum Säkerhetsskydd på Palmsalen i Posthuset. Över hundra deltagare var på plats för att lyssna, lära och diskutera. Det var en namnkunnig skara talare som återfanns på scenen, där man varvade mellan hellekopterbilden och ner i aktuella case. Där som sagt Patrik Oksanen fick dra de stora penseldragen kring hotbilden just nu – en stor del av hans talartid rörde sig kring ett revanschlystet Ryssland med Putin i spetsen och Kinas ledare Xi Jinping vars mål är att Kina ska vara världsledande till år 2049 det vill säga 100 år efter Moa Zedung utropade Folkrepubliken Kina. Mikael Toll, senior rådgivare Resiliens hos Ramboll, gick in på de säkerhetspolitiska hoten som han ser mot vår energiförsörjning.
– Samtidigt som energisystemen går genom flera stora samhällsförändringar påverkas vi av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Vi har kanske inte tittat på de effekter som den förändringen innebär säkerhetspolitiskt. Exemplevis så är Kina världsmakten när det kommer till hållbara energisystem.
Förändrat omvärldsläge
Detta följdes av två praktiska exempel på väl genomfört säkerhetsskyddsarbete. Först ut Teracoms säkerhetschef och vice vd, Johan Petersson, som berättade om hur de förändrat verksamheten för att matcha ett förändrat omvärldsläge. Säkerhet ska genomsyra allt det som Teracom gör. Bolaget har gjort en resa från att vara mer kommersiellt till att i dag ha en samhällsstöttande roll vad gäller yttäckande säkra och robusta nät för radio, TV och samhällsviktiga uppkopplade system.
– När jag klev in ställde vi om bolaget tillbaka till ”lilla televerket” och numera löser vi all vår verksamhet med egen personal. Vi har dimensionerat vår robusthet för extrema ansträngningar.
Regeringskansliets säkerhets- och säkerhetskyddschef Fredrik Agemark berättade om hur man bygger säkerhet i Regeringskansliet. Ett föredrag som inleddes genom att ta deltagarna tillbaka till Oslo 2011 där Breiviks terrordåd inleddes med att spränga regeringsbyggnaden.
– Varje extrem händelse innebär att vi gör förändringar i vårt arbete för att alltid kunna möta nästa händelse, säger Agemark.
Läs mer om dagen och om alla föredrag hos Företagsuniversitetet: