Var tredje säljare uppger att de använder IT-verktyg som är förbjudna enligt företagets IT-policy. Det visar en ny undersökning.
En ny svensk undersökning på uppdrag av globala IT-företaget VMware visar att var tredje säljare (32 procent) använder IT-verktyg som är förbjudna enligt företagets IT-policy, till exempel molntjänster eller privata datorer, för att kunna arbeta effektivt. Endast hälften (50 procent) av säljare anser att de har tillgång till de IT-verktyg – exempelvis tillgång till affärssystem på distans – som behövs för att kunna maximera försäljningen.
Enligt SCB finns det cirka 90 000 företagssäljare i Sverige vilket gör detta till landets fjärde största yrkesgrupp. Undersökningen visar att två tredjedelar (66 procent) av dessa anser det viktigt med tillgång till rätt IT-verktyg för att kunna arbeta effektivt utanför kontoret.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Undersökningen, som omfattar säljare på medelstora företag över hela Sverige, visar att långt från alla företag möter sina säljares önskemål när det kommer till IT-policys. Enbart en tredjedel (34 procent) håller inte med om att företaget de arbetar på har en omodern policy för IT och mobilitet.
– Flexibilitet och inspiration är A och O inom försäljning. Därför är det bekymrande att så många säljare känner att de inte har de verktyg de behöver i sitt arbete, säger Per Gustafsson, Sverigechef på VMware. Situationen påverkar i slutändan inte bara företagets lönsamhet utan gör det även svårare att attrahera och behålla medarbetare.
Resultaten tyder på att det är bristen på efterfrågade IT-verktyg som gör att många säljare väljer att bryta mot företagets säkerhetsföreskrifter.
– Det är en farlig utveckling när företag tror att man når en bättre säkerhetsnivå genom hårdare policys eftersom resultatet ofta blir det motsatta. Genom virtuella policys och modern IT-arkitektur kan företag istället ge sina medarbetare möjlighet att arbeta effektivt med vilken typ av enhet som helst, var som helst, utan att man behöver kontrollera det dagliga användandet, säger Per Gustafsson.