Seminarium den 14 November 2017 kl. 09:30 – 11:30
När terrorn slog till på Drottninggatan i Stockholm var säkerhetsföretagens medarbetare först på plats. Totalt befann sig minst 72 väktare och ordningsvakter på plats och deltog i det efterföljande räddningsarbetet.
För att analysera händelsen tillsatte styrelsen för Säkerhetsföretagen en utredning som nu presenteras.
På berörda företag har HR-chefer och i viss mån drifts- och säkerhetschefer intervjuats om händelseförloppet. Analysen visar att medarbetarna gjorde omfattande insatser, i allt från tömning av Centralstationen och T-Centralen till att hjälpa skadade.
Samtidigt skedde arbetet ad hoc och utan strategisk ledning. För att stärka beredskapen mot kommande kriser pekar rapporten på behovet att branschen inkluderas i samhällets krisberedskap.
Det behövs också ett systematiskt samarbete mellan Polis och säkerhetsföretag.
– Hur går vi vidare?
– Är dagens utbildning tillräcklig?
– Är Oslo-modellen, som infördes efter Breivik-attentatet, en förebild för samarbete mellan polis och säkerhetsföretag?
Medverkande samt innehåll
Li Jansson, branschchef och vice VD Säkerhetsföretagen, presenterar analysen av Säkerhetsföretagens roll under terrorattentatet 7:e april.
Samtal mellan:
Joachim Källsholm, VD för Securitas, vars ordningsvakter bland annat fanns på plats på köpcentret där lastbilen körde in.
Erik Kocken Wennerholm, VD Avarn, var själv på T-Centralen när attentatet ägde rum och fick starta krisledningen därifrån.
Joakim Wirström, driftchef på CSG, ansvarade för ordningsvakterna i tunnelbanan, som snabbt hamnade i räddningsarbetets centrum.
Kommenteras av:
Stefan Hector, Polismästare och chef på Operativa Enheten vid Nationella Operativa Avdelningen (Noa)
Modereras av:
Jenny Persson, chefredaktör för Aktuell Säkerhet
Tid och plats
Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm
Konferenslokal Solen.
Kaffe serveras.