Avtalet med Uppsala kommun gäller i ett år med start första september. Stiftelsen arbetar med att stärka samhällets förmåga att hantera komplexa och svårlösta problem som omger brott och otrygghet. Stiftelsen Tryggare Sverige ska nu hjälpa Uppsala kommun att implementera säkerhet- och trygghetspekter i samhällsbyggnadsprocessen.
– Otrygghet kan sitta i den fysiska planeringen, i mörka buskage och dolda hörn. För att öka tryggheten så behöver stadsplaneringen hänga med. Med hjälp av Stiftelsen Tryggare Sverige ska vi bli ännu bättre på att bygga trygga bostadsområden och offentliga platser, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
BoTryggt2030 är en handbok från Stiftelsen Tryggare Sverige som handlar om att implementera brottsprevention i stadsbyggandet genom att bygga bort brott och bygga in trygghet. Handboken innehåller riktlinjer, rutiner och konkreta checklistor för att skapa trygga livsmiljöer. Handbokens metoder ska nu användas i kommunens stadsplanering.
– Vi ser ett ökat intresse för säkerhets- och trygghetsfrågor i Sveriges kommuner, men är extra glada för att just Uppsala kommun vill ta ledartröjan tillsammans med oss när det gäller stadsbyggnadsfrågor och implementeringen av standarden BoTryggt2030, säger generalsekreteraren Magnus Lindgren.