Tre studenter är vidare i final och har möjlighet att kamma hem utmärkelsen Årets IT-tjej 2018. Den 21 mars utses vinnaren under galan Universum Awards på At Six i Stockholm.
År 2016 var andelen kvinnor inom it-branschen 28 procent, en sänkning med nästan 4 procent jämfört med för 10 år sedan visar statistik från IT- och Telekomföretagen. En möjlighet att vända den nedåtgående trenden är att få fler unga kvinnor att söka it-relaterade utbildningar. Det har Microsoft arbetat för i snart två decennier genom att bland annat dela ut utmärkelsen Årets IT-tjej. Den 21 mars utses Årets IT-tjej för 16:e året i rad.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Syftet med Årets IT-tjej är att lyfta fram nya förebilder för att öka förändringstakten inom it-branschen. I tävlingen söker Microsoft efter landets mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjejer som studerar data- eller it-relaterade utbildningar. Nu har en jury bestående av representanter från Microsoft Sverige valt ut tre finalister som följer med till prisutdelningen i Stockholm.
– Alla branscher har att vinna på en bra mix mellan manliga och kvinnliga medarbetare. It-branschen har länge stått inför utmaningen att få in fler kvinnor. Vi på Microsoft är väldigt stolta över att länge ha varit en del av detta arbete. Vi måste göra så att fler tjejer hittar till it-branschen och det måste sättas in insatser tidigt, redan under högstadiet, för att vi ska lyckas långsiktigt. Vi har uppmärksammat och sett fantastiska kvinnliga talanger över åren. Flera av dem har tunga positioner inom stora internationella företag idag, några av dem har vi som kollegor här på Microsoft, och vi hoppas att fler tjejer inspireras och vill vara med i utvecklingen av framtidens teknik, säger Catharina Ljungberg, ansvarig för affärsområdet One Commercial Partner på Microsoft i Sverige.
De nominerade:
Antonia Dåderman, 24 år, Civilingenjör Informationsteknik vid KTH
Hur känns det att vara en av tre finalister i Årets IT-tjej?
– Att vara en av finalisterna betyder otroligt mycket, det är en ära att ses som en förebild inom it! Oavsett hur det går så ser jag fram att fortsätta inspirera och peppa ungdomar till tekniska utbildningar i framtiden. Det är så många inspirerande tjejer som blivit nominerade, det ska bli kul att hålla kontakten med dem.
Vad lockade dig att läsa en utbildning inom it?
– Det som lockade mig med en utbildning inom it var framförallt min nyfikenhet kring teknik och datorer. Jag hade hört att ingenjörer löser problem och det verkade väldigt kul. Idag kan jag inte se mig arbeta med något annat än it, det är en otroligt spännande bransch. De ledande företagen inom it, utvecklar ständigt ny teknik och jag ser fram emot att vara en del av den utvecklingen i samhället.
Emma Tysk, 23 år, Information Technology vid Uppsala universitet
Hur känns det att vara en av tre finalister i Årets IT-tjej?
– Fantastiskt och overkligt. Det är en bekräftelse på att det arbete jag gjort gör skillnad, vilket ger mig energi att vilja göra ännu mer!
Har du någon kvinnlig förebild?
– Jag har haft turen att träffa många kvinnliga förebilder under min studietid, kursare och lärare som inspirerar mig dagligen! När det gäller teknik är Maria Strömme en kvinna som jag verkligen ser upp till. Förutom en framgångsrik karriär som forskare arbetar hon mycket med att uppmuntra ungdomar att intressera sig för teknik. För mig är hon en fantastisk förebild!
Frida Caballero, 22 år, Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem vid Mälardalens högskola
Hur känns det att vara en av tre finalister i Årets IT-tjej?
– Jag kan verkligen inte beskriva hur det känns att vara bland de tre finalisterna för något som har varit det största privilegiet i mitt liv. Det känns stort. Jag är tacksam och hedrad samtidigt som jag känner stor ödmjukhet. I många år har jag engagerat mig i ämnet jämställdhet och lägger flera timmar i veckan åt att komma på nya idéer för att kunna introducera fler tjejer till teknik.
Vilket råd vill du ge till unga tjejer som funderar på vilken utbildning de ska välja?
– Tänk på vad du har för intressen och ställ dig frågor som ”vad vill jag ha för roll i samhället?”. Begränsa dig inte genom att tänka om du är bra på ämnet, om du är tillräckligt smart eller om du passar in i utbildningen. Jag hoppas att tjejer väljer det program de tycker om och inte styrs av vilka program deras vänner väljer eller hur många tjejer som läser utbildningen. Mitt råd är att välja en utbildning man tycker om. Våga testa på saker och var inte rädd att sikta på något som anses vara omöjligt!