Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statens institutionsstyrelse ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med 700 platser. SIS-hem har inte alls samma säkerhetskrav som fängelser. Alla ser olika ut och har olika grad av säkerhet. Myndigheten skriver i sin verksamhetsplan, ”Flera av våra befintliga lokaler har brister som påverkar säkerheten”
Enligt Sveriges Radio skedde förra året 260 rymningar från dessa hem, där flera tungt belastade ungdomar kunde rymma och begå nya brott. Statens institutionsstyrelses generaldirektör har enligt Sveriges Television även sagt att säkerhetsarbetet på svenska ungdomshem är kraftigt eftersatt och att de ligger 10-15 år efter. Nu ber man regeringen om 141 miljoner kronor.
I detta kritiska läge, när rymningarna av kriminella ungdomar från ungdomshem ökar lavinartat, är det direkt avgörande att satsa på rätt åtgärder. Är man tillräckligt gammal för att skjuta en person så är man tillräckligt gammal för att ta ansvar för sitt brott. Därför är det viktigt att säkra upp ungdomshemmen.
Idag finns beprövade säkerhetslösningar, som både säkerställer det yttre skalskyddet, perimeterskyddet på området och det inre skyddet. Genom att ta kontrollen över ungdomshemmen, ser du till att säkra både området på hemmet och släppa in och ut rätt person från området. På samma sätt som man förhindrar kriminella från att bryta sig in på kritiska områden, kan man förhindra kriminella från att bryta sig ut från områden.
Det finns exempel på branscher t ex bilbranschen, där man lyckats säkra sina områden med värdefulla parkerade bilar, genom att sätta upp elstängsel. Här har man helt lyckats hålla kriminella ligor borta. Ett elstängsel går inte att klippa sönder, utan att larmet går. Det går heller inte att klättra över eller forcera med bil. Genom att tillfoga angriparen en kraftig stöt, försvårar man för inkräktare att närma sig området. Genom att ha säkrat upp området med hjälp av elstängsel, har bilbranschen eliminerat intrång och sparat stora kostnader.

Inom perimeter, skalskydd för det yttre området, finns flera beprövade, prisvinnande säkerhetslösningar, för att passa varje ungdomshem. Säkerhetslösningar som idag skyddar kritiska områden och byggnader över hela världen. Regeringens uppdrag till Statens Institutionsstyrelse är att farliga ungdomar ska sitta inlåsta. Då räcker det inte att diskutera förstärkning med utbildning, personal, polis och socialtjänst. Man måste först ta kontrollen över hemmen. Skalskyddet, måste förstärkas, enligt samma regler och riktlinjer som gäller vid skydd av andra kritiska byggnader i samhället. Etablerade säkerhetslösningar finns, som snabbt kan hjälpa till att förbättra situationen – snabbt ge resultat!