En stor andel journalister utsätts för hat och hot i sin yrkesroll och omkring en femtedel uppger att det påverkar deras hälsa negativt. För att belysa frågan och ge chefredaktörer och andra medieledare verktyg och strategier att hantera hat och hot mot sig själva och sina medarbetare bjuder Medieföretagen och Ledarna, i samarbete med Prevent, in till seminariet ”Chefer mot hat och hot” den 4 september i Stockholm. Prevent har tidigare även tagit fram webbverktyget hatochhot.se som riktar sig till medarbetare inom mediebranschen.
– Det finns en stor efterfrågan i branschen att få fler verktyg och strategier för att jobba med de här frågorna och att dela erfarenheter, säger Hanna Johansson, projektledare på Prevent.
Moderator för seminariet är journalisten Björn Hygstedt och huvudtalare är Anne Lagercrantz, vice vd för SVT och ordförande för Utgivarna. På plats finns även Prevents utbildare Stefan Dahlberg, expert inom krisstöd och krishantering, och David Ol-Lars, som arbetat som operatör och ledare inom polismyndighetens specialenheter med terror, krissituationer och förhandling. Deltagarna bjuds på ett smakprov av Prevents befintliga halvdagsutbildning ”Hantera hat och hot på redaktionen” och kvällen avslutas med en paneldiskussion. Där deltar, förutom Anne Lagercrantz, även Felicia Ferreira, vd och chefredaktör för tidningen Dagen, Crister Ohlsson, säkerhetschef Bonnier News och Viktoria Lundkvist, arbetsrättsjurist och arbetsmiljöexpert på Medieföretagen.
Louise Bjarnestam, förhandlingschef på Medieföretagen, hoppas att chefer och ledare inom media som deltar i seminariet ska få med sig nya kunskaper om hur hat och hot kan förebyggas och hanteras ute på redaktionerna.
– Att förebygga och hantera hat och hot mot journalister och redaktioner är en viktig arbetsmiljöfråga. Det är också en viktig fråga för det öppna och fria samhället, för att journalister ska kunna och vilja bevaka alla områden. Det handlar om hot och hat mot både medarbetarna och chefen själv. Hur man skapar förutsättningar att bedriva ett hållbart ledarskap och själv vara hållbar som chef, säger hon.
Irena Franzén, avtals- och branschansvarig på Ledarna, poängterar att hot, hat och trakasserier mot chefer och journalister ytterst är ett hot mot det demokratiska systemet eftersom det kan leda till att angelägna nyheter undviks.
– Jag hoppas att seminariet ska bidra till att ge chefer verktyg och metoder för att hantera hat och hot och stärka dem i deras ledarskap. Som chef kan man lätt känna sig ensam i sin roll på arbetsplatsen. Att dela erfarenheter med andra chefer, och visa att man inte är ensam i sina utmaningar, är viktigt för att bidra till ett hållbart ledarskap, säger hon.