
NCC-SE (Sveriges nationella samordningscenter för cybersäkerhetsforskning och innovation) ansvarar tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) för att samordna den svenska delen av den europeiska kompetensgemenskapen. RISE driver redan idag forsknings- och innovationssamverkan genom Cybernoden.
Tanken är att Cybernoden genom samarbetet med NCC-SE ska bli en nationell arena för forskning och innovation inom cybersäkerhet. Som medlem får man tillgång till en svensk och europeisk mötesplats för dialog, samverkan och samarbeten, möjlighet att lyfta behov och idéer och att skapa, hitta och ingå i konsortier för EU-ansökningar. Genom att delta i såväl svenska som europeiska arbetsgrupper inom kompetensgemenskapen går det att påverka prioriteringar och innehåll i EU-program.
– Det här är bra för alla! Cybernoden har ju som mål att sammanföra industri, akademi och offentlig sektor för att därigenom initiera mer forskning och innovation. Lyckas vi skapa ett bättre innovationsklimat bidrar det till säkrare digitalisering i Sverige. Vårt samarbete med NCC-SE ger också Cybernodens medlemmar nya möjligheter att nå ut i Europa, säger Martin Bergling, koordinator vid Cybernoden.
NCC-SE – del av ett europeiskt nätverk
Sveriges samhällsviktiga tjänster genomgår i dag en avancerad digital transformation. Men informations- och cybersäkerhetsarbetet halkar efter, något som gör att samhället blir alltmer sårbart för cyberincidenter.
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) fick därför i uppdrag av regeringen att i samverkan med Vinnova och DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) inrätta och driva NCC-SE. Verksamheten ska knyta kontakter mellan aktörer i branschen, bidra vid framtagningen av arbetsprogram på EU-nivå, främja EU-satsningarna i Sverige, ge vägledning vid EU-utlysningar och förvalta EU-medel för ekonomiskt stöd till framförallt små och medelstora företag.
– Vi behöver samla krafterna inom cybersäkerhetsforskning och innovation och satsa på kompetensutveckling inom området. Det handlar om att möta behoven och stärka cybersäkerheten för samhällsviktiga tjänster och funktioner. Målet är att Sverige ska bli bäst på säker digitalisering, säger Charlotte Petri Gornitzka, Generaldirektör vid MSB.
Stärker konkurrenskraften
Christoffer Karsberg, samordningsansvarig för NCC-SE, menar att samarbetet med RISE och Cybernoden gör att det både blir mer resurseffektivt och förenklar för målgrupperna.
– Kort och gott handlar det om att fortsätta att utveckla Cybernodens arbete för att generera en snabbare etablering av den svenska kompetensgemenskapen. Det kommer även att bidra till att stärka Sveriges förmåga att vinna medel från forskningsprogrammen inom EU för utveckling av nya cybersäkerhetslösningar och tjänster som stärker vår konkurrenskraft.
DIGITAL Cybersecurity
Den 15 november öppnade utlysningen inom EU-programmet DIGITAL Cybersecurity. Utlysningarna är öppna till den 15 februari 2023.
Huvudfokus ligger på två områden:
European ”cyber-shield”
Stöd vid genomförande av relevant EU-lagstiftning