– Sedan 2018 har Sverige den högsta dödligheten i Europa i skjutrelaterat våld i gruppen 15-29 år, säger Anders Hall.


Anders Hall var först ut i den EU-finansierade mötesplatsen kring hur kriminaliteten utvecklas och hur kompetensförsörjning i säkerhetsföretag ska säkras. Han målade en mörk bild av Sverige där rekrytering till kriminella grupperingar går allt lägre ner i åldrarna – hur unga pojkar levererar droger för stora summor pengar. Anders Hall redogjorde för polisens lägesbild och vad de ser i samhället. I det här pusslet är polisen inte ensamma utan det krävs samverkan från socialtjänst, skola, kommunen och civilsamhället.
På plats från Stockholms kommun fanns Erik Slottner (kd), dåvarande trygghetsborgarråd. Och han berättade om deras satsning på ordningsvakter ute i samhället. När Slottnor tog över rollen 2018 hade kommunen och 18 anlitade ordningsvakter nu är de över 200. Och på dessa fyra åren har även våra förordningsområden ökat från 13 till 40. Vilket innebär att de är mer synliga i offentliga miljöer.
– Och på dessa 200 har vi inte en anmälan om dåligt beteende eller övervåld eller liknande. Det är vi stolta över. Jag vill lyfta att det finns fler verktyg att arbeta i kommuners trygghetsskapande arbete, säger Slottner.
Det var eftermiddagen som satt särskilt fokus på hur kompetensförsörjning och hur ökad grad av digitalisering påverkar brottsbekämpningen. Något Anders Hall berörde i sitt anförande där han tryckte på att de sekretesslagar vi har i Sverige försvårar för myndigheter att samverka, något som behövs för att bryta den här sluttande trenden.
– Vi behöver täta till de sårbarheter som det finns i samhället och våra offentliga system,
polisen måste äga geografin – vilket kräver mycket personal på plats och det är en slitsam arbetsmiljö.
Säkerhetsföretagens rekryteringsprognos visar att företagen behöver genomföra upp till 17 500 rekryteringar de kommande tre åren. Hela seminariet kan ses på Säkerhetsföretagens Youtube-kanel – Trygghetskanelen.