Det allmänna säkerhetsläget är en högt prioriterad fråga. Senaste tiden har vi bevittnat en rad cyberattacker mot samhällsviktig verksamhet och bristerna är stora, visar årets kartläggning.

Mest oroande är att allmänhetens förtroende för beslutsfattarnas förmåga är i botten. Endast 3 procent har mycket stor tilltro till att beslutsfattarna klarar att skydda viktig infrastruktur, en alarmerande siffra med tanke på konsekvenserna om de misslyckas med sitt uppdrag. Nästan varannan person (45 procent) tror till exempel att det är sannolikt att vi drabbas av långvariga strömavbrott, en ökning med 9 procentenheter jämfört med förra året.

Svenskt Säkerhetsindex visar att var femte organisation har kritiska brister inom antingen informationssäkerhet, personalsäkerhet eller fysisk säkerhet. Endast var fjärde organisation (24 procent) uppfyller kraven på ett heltäckande verksamhetsskydd, en blygsam ökning på 3 procentenheter jämfört med året innan. Den vanligaste bristen är att det saknas en fungerande och implementerad policy kring informationssäkerhet (bland annat cybersäkerhet). Nästan hälften (47 procent) av de kartlagda verksamheterna har brister inom detta område.

I takt med att många organisationer fått upp ögonen för att stärka sitt skydd mot cyberattacker samt den fysiska säkerheten, verkar hotbilden kopplad till personalsäkerhet bortglömd. Endast 28 procent bedömer det som en risk. Att det upplevda hotet kopplat till personalsäkerhet är lägst beror troligtvis på att det underskattas. Det kan även finnas ett obehag kring att konfrontera sina medarbetare liksom en osäkerhet kring hur man bör ta sig an frågorna då endast två av fem (40 procent) anser att de kan vidta ytterligare åtgärder.

Undersökningen visar också att säkerhetsfrågan blir allt viktigare och står högt på agendan. Nästan 9 av 10 (87 procent) beslutsfattare anser att säkerhetsarbetet är högre prioriterat. Säkerhetschefer har också fått mer pengar att röra sig med, 70 procent av organisationerna anger att deras säkerhetsbudget har ökat de senaste åren. Även om medvetenheten i organisationerna ökar, släpar förmågan fortfarande efter. Många beslutsfattare är väl medvetna om bristerna och att det finns mer att göra. Sju av tio (66 procent) anser att man skulle kunna göra mer kring sin it-säkerhet.

Läs mer om Svenskt Säkerhetsindex 2023 och analyser utifrån resultatet i nummer 2 av Aktuell Säkerhet, som utkommer den 10 mars.