EU:s direktiv slår fast att alla verksamheter med 50 anställda eller fler måste ha ett internt system för visselblåsning, där arbetstagare enligt en fastslagen process ska kunna anmäla missförhållanden, med möjlighet att vara anonym. Fler än 8 000 svenska företag påverkas av lagändringen, där deadline för att ha systemet på plats infaller den 17 december i år.
I rapporten 2023 State of Risk & Compliance Report som lanserades av Navex under sommaren tas en mängd olika frågor kring risk och regelefterlevnad upp. Den baseras på en enkät med 1 300 områdesexperter i Europa och Nordamerika. En skillnad som lyfts fram handlar om det upplevda behovet av att prioritera non-retaliation, det vill säga att skydda anmälare från repressalier från arbetsgivaren. Svaren tyder på att europeiska verksamheter prioriterar frågan lägre än amerikanska.
51 procent av företagen globalt hade en non retaliation-policy som del av sina program för rapportering och utredning, men Europa släpar efter. Medan 61 procent av de amerikanska respondenterna svarade jakande på frågan var motsvarande siffra i Storbritannien 36 procent – och i EU-länderna Tyskland och Frankrike bara 41 respektive 27 procent. Även inom frågor som dataintegritet och etikutbildning låg de amerikanska företagen långt före de europeiska.
Verksamheter med en stark kultur av frispråkighet hanterar frågan om repressalier på ett bättre sätt. I en organisation där det finns en stor rädsla för att en anmälan slår tillbaka mot anmälaren kommer färre interna rapporter att göras, och de rapporter som tas emot är med större sannolikhet anonyma. Att införa åtgärder som förhindrar repressalier är därför en viktig faktor för att ett regelefterlevnadsprogram ska bli framgångsrikt.
– Utan en stark, välkommunicerad och betrodd policy för non-retaliation är det möjligt att anmälare inte känner sig trygga i att använda ett internt system för att rapportera olämpligt beteende. Det ytterligare tryck som skapas genom det kommande EU-visselblåsardirektivet hade kunnat förväntas skapat starkare svar bland de europeiska respondenterna, konstaterar rapportförfattarna.