Sex av tio svenska företag uppger att anställda som arbetar på distans är mer produktiva än på kontoret. Endast 2 procent säger att de tycker att anställda är mindre produktiva på distans. Däremot säger ett av fyra att de kommer se över och utvärdera distansarbete under de kommande 12 månaderna. Medarbetarnas produktivitet och förväntningar är svenska företags främsta drivkraft för en hybridarbetsmodell. Tätt följt av kostnadsbesparingar och medarbetares välbefinnande.
Hybridarbete har blivit den dominerande normen där över fyra av tio företag i Europa förväntar sig att deras anställda ska vara på plats fysiskt, men att de också har möjlighet att arbeta på distans. Det är endast tio procent av europeiska företagsledare tillåter obegränsat distansarbete. I Sverige uppger 40 procent av företagen att de har fasta dagar och tider där anställda ska arbeta från kontoret och där hela av företagen tillåter distansarbete upp till hela tre dagar i veckan.
– Allt fler anställda i Sverige vill arbeta på det sätt som fungerar bäst för dem, vilket har övertygat fler företag att hybrid är det nya normala. Där produktivitet och en förväntan från anställda är den starkaste drivkraften för ett fortsatt distansarbetet. Men med en fortsatt osäker marknad och ett växande cyberhot behöver fler organisationer säkerställa att de kan hanterar risk utan att det hämmar innovationskraften. Det behövs effektiva lösningar som gör att de kan anpassa sig samtidigt som de ökar motståndskraften, säger Mattias Bolander, Nordenchef på Okta.
En tredjedel av företagen i Europa uppger att cybersäkerhet är deras största utmaning när det gäller distansarbete. I Sverige är det ett av fyra företag som säger att cybersäkerhet är en av deras största utmaningar.
Nästan hälften av svenska företag använder fortfarande lösenord för att säkra arbete på distans. Andra extra säkerhetsåtgärder som används inkluderar säkerhetsfrågor, säkerhetsnycklar, hårdvara medan åtgärder som push-autentisering och biometri är mindre populära.
Men nästan 7 av 10 svenska företag möjliggör åtkomst till applikationer via Single Sign On (SSO), vilket eliminerar behovet av flera lösenord och säkrar data. Det är fler än i andra europeiska länder. Fyra femtedelar anser samtidigt att det är lätt för anställda att få åtkomst till viktiga applikationer och resurser på distans.
– Säkerhet kommer att fortsatt att vara en högsta prioritet för företag, men många förlitar sig fortfarande på lösenord. Med anställda som arbetar både från kontor och på distans, behöver fler organisationer se till att anställda ges säker åtkomst till företagets resurser. Inloggningslösningar centrerade kring identitet kan framtidssäkra skalbara och säkra hybridarbetsplatser. Med rätt identitetslösning kan organisationer ge anställda sömlös åtkomst både inom och utanför det traditionella kontoret, säger Mattias Bolander.