
Som första kommun i Stockholms län kommer nu Huddinge att implementera Group Violence Intervention (GVI) tillsammans med lokalpolisområde Huddinge och Kriminalvården.
– Vi behöver göra allt som står i vår makt att bekämpa gängbrottsligheten som vinner mark och som drabbar nästan alla kommuner i landet. Vi får nu ytterligare verktyg i vårt systematiska arbete för att Huddinge ska fortsätta att vara en trygg kommun att leva och verka i, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.
Group Violence Intervention (GVI) handlar om att stoppa grovt våld och våld med skjutvapen som utförs av kriminella grupperingar samt öka tryggheten i samhället. En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer.
– Dödligt våld kopplat till kriminella miljöer är ett problem som ökar i Sverige. För att reducera utvecklingen krävs det att vi som samhällsaktörer effektiviserar och samverkar. Att tillämpa metoder som har stöd i forskning och samverka med rätt aktörer ger oss bättre förutsättningar, säger Johan Andersson, lokalpolisområdeschef i Huddinge.
Huddinge kommun och lokalpolisen i Huddinge har en väl fungerande samverkan i arbetet kring bland annat avhoppare och arbetet i utsatta områden. Nu utvecklas arbetet vidare tillsammans med Kriminalvården för att öka förmågan att reducera det dödliga våldet.
– Att arbeta aktivt med personer som är involverade i den här typen av kriminalitet är en viktig del i Kriminalvårdens verksamhet. Våra handläggare jobbar dagligen med att få våra klienter att göra andra val och arbetet som bedrivs inom ramen för GVI stämmer väl in på det vi redan gör. Vi är som myndighet redan med i liknande GVI-samarbeten på flera andra håll i landet och det är naturligt för oss att fortsätta att vara det, säger Marie Karmborg, stf frivårdschef vid frivården Södertörn.
Hittills har Örebro, Göteborg och Uppsala fattat beslut om att börja arbeta med strategin. Nu ansluter sig Huddinge kommun till de kommuner som skrivit ett avtal med polis och kriminalvård.
De nationella myndigheterna (Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten och Kriminalvården) kommer att stötta de lokala aktörerna i Huddinge i arbetet med GVI.