Lokala torg kan – rätt förvaltade – utgöra trygga mötesplatser. Men utvecklingen mot blomstrande centrumanläggningar måste vi nu alla inse inte är något som sker av sig själv, utan det krävs ett medvetet och uthålligt arbete.
I en tid med stark framtidstro utvecklades bostadsområden med det lokala torget som sitt nav och sin samlingspunkt. Här fanns hela det utbud och service som vardagen krävde och torgen blomstrande. De utgjorde mötesplatser där människor kände varandra – en viktig faktor för att skapa trygghet. Dit kan vi komma igen, men det kräver att vi behåller greppet om de lokala handelsplatserna.

Sedan merparten av de lokala torgen byggdes har samhället förändrats och därmed köpmönstren. En period kändes det mer modernt och rationellt att ta bilen till större handelsplatser. Sällanköpshandeln har sedan länge hittat andra handelsplatser.
Så kom det sig att butikerna på de lokala torgen började föra en tynande tillvaro.
Tyvärr tror många att det fortfarande är så. Men många lokala handelsplatser har redan gått igenom sitt stålbad. Efter en period med stark strukturomvandling ser vi en framtid för småskalighet och nära handel. Tack vare ett ökat medvetande om hållbara val är det också allt fler som i allt högre utsträckning väljer att handla lokalt.
Långsiktig förvaltning ger goda framtidsutsikter
Vår långa erfarenhet visar på några viktiga nyckelfaktorer som vi vet ger resultat. Flera av dem överensstämmer med Gårdstensmodellen, det arbetssätt som lett till att Gårdsten nu blir allt mer attraktivt och även lockar privata investerare och byggare. Idag anser dessutom exempelvis 85 procent av de boende att tryggheten i Gårdstens centrum är god – så såg det inte ut när arbetet inleddes.
Råd för blomstrande lokala torg:
- Var en aktiv förvaltare och bibehåll rådigheten över anläggningen.
- Se till att det är rätt verksamheter som flyttar in, aktörer som är villiga att bidra till en god utveckling. Hyr inte ut till vem som helst så att ni riskerar att få in kriminell verksamhet – det kan stjälpa ett helt område.
- Näringsidkare som väljer att hyra lokaler på ett lokalt torg är ofta ensamföretagare. Arbeta tillsammans med dem för att utveckla centrumanläggningen.
- Utveckla trygghetsarbetet och skräddarsy det efter de lokala behoven. Om inte de som rör sig på torget och de som är verksamma där känner sig trygga och säkra så har torget ingen framtid.
- Se till att det är rent och snyggt i området. Klotter föder klotter och skapar en känsla av otrygghet.
Inget av detta kommer att fungera utan samarbete. Alla som är verksamma på och kring det lokala torget, som exempelvis bostadsföretag, hyresgäster, lokalhyresgäster, näringsliv, polis, kommun, skola och föreningar måste vilja och ges förutsättningar att bidra till utvecklingen.
Erfarenheter från Stockholm, som bland annat redovisas i en rapport framtagen vid Handelshögskolan i Göteborg 2012, visar att ett lokalt torg snabbt kan tappa sin attraktivitet som mötes- och handelsplats om ingen tar ansvar för dess långsiktiga utveckling.
Service och handel nödvändiga för ett fungerande lokalsamhälle
Vi är övertygade om att vi nu tillsammans kan fortsätta resan mot blomstrande lokala torg som blir attraktiva platser för det viktiga vardagslivet för alla – unga såväl som gamla. Men då får vi inte släppa taget om torgen.
Robert Hörnquist, vd GöteborgsLokaler
Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder
Mikael Jansson, vd Robert Dicksons Stiftelse