Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För att kunna bedöma olika organisationers nuläge och ta del av deras planer kring säkerheten genomförde vi nyligen Nixu Cyber Security Index 2022, en undersökning bland beslutsfattare inom cybersäkerhet i norra Europa.
I svaren finns många positiva signaler. Undersökningen visar att säkerheten i IT-infrastrukturen generellt ligger på en hög nivå. Detta är knappast förvånande eftersom det finns en stark tradition av att investera i teknisk säkerhet för att förebygga intrång, bland annat åtkomstkontroll, brandväggar, och antivirus.
Men vi möter också organisationer som ser alltför optimistiskt på sig själva. Många av de brister vi ser i undersökningen – och som jag känner igen från samtal med våra kunder – handlar om att de satsningar som görs inte leder till de mest angelägna eller ”lönsamma” säkerhetsåtgärderna. Och det beror i sin tur på dålig samordning, där ansvar och beslut inte ligger på samma bord.
Investeringar styrs fel
En fjärdedel av de svarande (26 procent) anser att investeringarna i cybersäkerhet som gjorts i deras organisationer inte har riktats så effektivt som skulle ha varit möjligt. Det visar på faran i att lägga stora pengar på att förstärka säkerheten om inte investeringarna styrs aktivt mot de allvarligaste hoten för verksamheten. Om det saknas en god beslutsgrund går det antingen ut över säkerheten eller ekonomin.
Ansvarsfördelningen inom organisationen har betydelse för att fatta kloka beslut om cybersäkerhet. Det är oftast finanschefen som äger affärsriskerna, medan det är IT-funktionen som handlar upp infrastrukturen med dess säkerhetslösningar. En sådan ordning behöver inte leda till problem, men risken finns att upphandlingar inom cybersäkerhet hamnar vid sidan av den riskhantering som gäller för verksamheten som helhet, där ledningen och styrelsen har ett självklart ansvar.
Vi ser att säkerheten hanteras mer som en teknisk och operativ fråga än som en naturlig del i organisationens riskhantering. Men det är ett faktum att cybersäkerhet har en direkt koppling till verksamhets- och affärsrisker, något som i andra sammanhang behandlas av ledningen.
Dessa frågor får bättre synlighet där det finns rutiner för styrning av informationssäkerheten kopplade till verksamhetens risker. Då möjliggörs en kontinuerlig riskhantering som omfattar hela organisationen, med väl avvägda beslut om vilka lösningar för cybersäkerhet som köps in, baserat på aktuell hotbild och de egna sårbarheterna.
Riskhantering blir viktigare
Inom varje organisation borde riskhantering lägga grunden för cybersäkerheten, men enligt vår undersökning finns det fortfarande åtskilligt att göra i det här området: över en tredjedel av de svarande (38 procent) bedömer att riskhanteringen i deras organisation inte håller en god nivå.
Att betydelsen av riskhantering växer handlar inte bara om att cyberhoten tas på större allvar. Till följd av pandemin och kriget i Ukraina ställs många verksamheter inför flera nya eller mer konkreta risker. Hit hör bland annat störningar i leveranskedjan och exponentiellt stigande energikostnader.
Ett par positiva observationer är dock att hela 84 procent i undersökningen uppger att cybersäkerhet redan är en fråga som ligger på den högsta ledningens bord, liksom att styrelserna i 75 procent av organisationerna regelbundet informeras om cybersäkerhet.