
– Säkerhetsfrågorna har äntligen börjat få mer utrymme på agendorna, det är bra men det räcker inte. Diskussionerna måste också omsättas i konkreta handlingsplaner ute hos företag och organisationer. En förutsättning för att det ska kunna ske är i sin tur givetvis att man förstår vilka verksamhetsvärden som måste skyddas och varför, säger Maria Dahlstedt.
Den 1 december klubbades Säkerhetsskyddslagen igenom. Det tål att poängteras att lagstiftningen kring säkerhetsskydd i grund och botten egentligen inte är att betrakta som särskilt ”ny”. Utredningar om vilka bitar av lagstiftningen som krävts förändringar har pågått och diskuterats länge innan den nya lagen formellt trädde i kraft.
Företag riskerar vite
Säkerhetsskydd i praktiken innebär förebyggande åtgärder för att skydda Sveriges säkerhet. Det handlar om att skydda så kallade säkerhetskänslig information, exempelvis energiförsörjning, telekom, finansiella tjänster, livsmedel och vattenförsörjning.
En vanlig missuppfattning om säkerhetsskyddlagstiftningen är att det nu är fler som omfattas än tidigare.
Det är dock inte helt korrekt, men lagändringen innebär bland annat att kraven på privata verksamheter nu skärpts. Berörda myndighetsorgan har även getts befogenheter att utfärda vite till företag och organisationer som inte sköter frågorna på rätt sätt, som lägst 25 000 kronor.
– Säkerhetsskyddet i dag utgår ifrån att du först ska göra din säkerhetsskyddsanalys. Det gäller även om verksamheten enbart till viss del jobbar med säkerhetsskydd. Baserat på de skyddsvärden, hotbilder och konsekvenser som framgått av analysen ska sedan de skyddsåtgärder som krävs vidtas, förklarar Maria.
100 år av säkerhetsfokus
På Marias arbetsplats, SSF Stöldskyddsföreningen, är frågorna på intet sätt nya. Tvärtom. I snart 100 år har man arbetat brottsförebyggande samt med frågor kopplat till både fysiska och digital säkerhet. Och kombinationen av en allt snabbare samhällsutveckling, ny teknik och oroligheter i omvärlden driver ständigt på behovet att lära ut rätt kunskaper till fler.
Intresset för SSFs basutbildning i säkerhetsskydd är stort. Färre är kanske kunskapsmässigt redo att direkt gå den fördjupande utbildningen i säkerhetsskydd, något Maria och hennes kollegor aktivt arbetar för att ändra på.
– Kompetenshöjning är vår prioritering. Det är på tok för få som förstått vad säkerhetsskyddet innebär i praktiken och här kan vi och våra utbildningar göra en stor – och viktig – skillnad.