– Det handlar inte enbart om företag som sorterar in under Säkerhetsföretagen utan även andra samhällskritiska funktioner inom myndigheter och företag, säger Joachim Källsholm, ordförande för Säkerhetsföretagen.

– För vår del är det extra alarmerande då vi dessutom har en ökning av skyddsobjekt, vars samhällskritiska behov är betydande, där flygplatser regeringskansli, kärnkraftverk, Riksdagen och flera andra objekt kommer bli lidande eftersom vi inte kan garantera att rekryteringsflödet går hand i hand med godkännandeprocessen. Detta medför att sökanden inte har tid över att vänta, då det finns andra jobberbjudanden.
Det är en situation som har eskalerat till något som är ohållbart, menar Joachim Källsholm, som också framhåller att det är angeläget att understryka att bevakningen av dessa objekt inte kan tas över av polisen, utan det är branschen som måste klara av den uppgiften, även i kris.
Med anledning av detta översände Joachim Källsholm ett brev till justitieminister Morgan Johansson i slutet av januari i år, i hopp om frågan skulle bli aktualiserad för regeringen. Svaret han fick var dock en besvikelse.

Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet
– Man ska vara tacksam för all respons, och svarsmässigt i tid var det mer än godkänt. Men tyvärr insåg man när svaret inkom att man inte bemödat sig att läsa igenom min besvärsskrivelse. För om så hade varit fallet borde man förstått att konsekvenserna inte bara är besvärande utan evidensstyrkta i alla delar, säger han.
– Problemställningen är allvarlig då det på sikt drabbar företag och samhällsnyttiga funktioner på ett skadligt sätt och kan underminera rättstryggheten i samhället.
Hur tar ni detta vidare?
– Vi kommer att sammankalla till möten med såväl bolagen som berörs, men även med kunder, för att titta på konsekvenser och framgent samt hur vi ska kunna upprätthålla tryggheten. Men vi hoppas förstås att det ändå anslås resurser för att berörda ska kunna upprätthålla en god och acceptabel godkännandeprocess.