I slutet av 2020 beräknas 5G-nätet vara fullt utrullat i Sverige. De allra flesta räknar med supersnabba anslutningar och hög prestanda. Men med 5G följer också en rad säkerhetsrisker. Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis listar tre av de främsta.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
- Sårbarheter kommer att utnyttjasMed hjälp av alla otaliga nya IoT-enheter som kommer installeras så kommer cyberkriminella att ha tillgång till många fler inträden till 5G-nät, offentliga och privata moln, företagsplattformar (servrar, operativsystem, stationära datorer, mobila enheter) samt privata datorer och smartphones. Sårbarheter i systemet kommer utnyttjas, särskilt under de första åren efter implementeringen av 5G, vilket kommer påverka företag och myndigheter såväl som konsumenter.
- Otillräcklig säkerhet i IoT-enheterIoT-enheter både för industri och för konsumenter har redan visat mycket lite fokus på cybersäkerhet. Flera enheter kan inte heller ta emot korrigeringar eller andra uppdateringar för att åtgärda säkerhetsbrister som kan komma att identifieras. En orsak till detta kan vara att tillverkarna pressas av sina investerare att få ut produkterna på marknaden så snabbt och billigt som möjligt och därför väljer bort att prioritera cybersäkerheten.
- Professionalisering av skadlig programvaraSom vi har sett från den snabba ökningen och framgången med ransomware och kryptojacking, blir produktionen och distributionen av skadlig programvara allt mer industrialiserad. Skickliga utvecklare kan enkelt identifiera sårbarheter i hårdvara, mjukvara och nätverk för att snabbt ta fram skadlig programvara som kan utnyttja bristerna. DDoS-attacker som utnyttjar IoT-enheter är redan enkla och billiga att köpa på dark web. 5G tillhandahåller en enorm ny plattform för cyberkriminella som använder denna typ av metoder.