Almedalen är en viktig arena för demokratin likväl för alla som vill vara på plats för att få ljus på sina hjärtefrågor. Och säkerhetsbranschen satsade även i år stort och lyfte många viktiga frågor.
Av gammal hävd är onsdagen dagen då branschen kraftsamlar och uppmärksammar säkerhets och trygghetsfrågor brett. Intresseföreningen Säkerhetsbranschen och Stöldskyddsföreningen (SFF) höll tillsammans i Säkerhetspaviljongen och Tryggare Sverige ägnade onsdagen åt att lyfta frågorna i sin monter. Men det fanns även gott om andra aktörer som lyfte frågorna om säkerhet, trygghet, IT- och informationssäkerhet och försvarsfrågor. Även om försvarsfrågorna var lite svårare att hitta i år då det inte fanns en samlingsplats som man haft tidigare.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här:
Säkerhetspaviljongen lockade många och hade ofta fullt hus, där bland annat seminariet Kan allmänheten skyddas mot terrorhandlingar på allmän plats? lockade många fler än det fanns plats för i tältet. En panel med många för branschen välkända ansikten, med terrorismforskaren Hans Brun, Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson, Stockholms Stads säkerhetschef Karin Johannesen, Jernhusens säkerhetschef Michael Englund, Säkerhetspolisens chef Klas Friberg, Erik Widstrand, chef för operativa avdelningen polisregion Stockholm och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M) var med.
– Vi behöver en blocköverskridande politik när det kommer till dessa frågor, säger Tomas Tobé.
– Och vi vill se en långsiktighet i de direktiv som kommer från landets politiker, de senaste 20 åren har präglats av allt för hattiga beslut, fyllde Klas Friberg i.
Något som även lockade många besökare var när Trygghetskommissionen presenterade sin rapport. Under rubriken Hur ökar vi tryggheten i utsatta områden presenterades rapporten. Och under hösten kommer man börja arbeta för att öka tryggheten.
– Hur vi upplever kontroll har stor inverkan på hur vi upplever trygghet, säger kommissionens ordförande Fredrik Reinfeldt.
It och vård i topp
En utmaning under Almedalsveckan är att synas ibland alla seminarier som tar plats, närmare bestämt 4 376 stycken. I topp enligt Almedalsguidens app var IT med 3 920 träffar och vård med 1 234 träffar.
Vilket var ett område som Telia tangerade med att prata om hur teknik kan hjälpa polis och räddningstjänst att rädda liv. Även där fanns en namnkunnig panel (med Mats Lundbäck – teknikchef, Telia, Göran Krafft – framtidsstrateg och medförfattare till MSB:s framtidsstudie om krisberedskap och räddningstjänst, Kairos Future, Jon Jädersten – Global Technical Director, Intel, Peter Arnevall – räddnings- och utvecklingschef för Storstockholms brandförsvar, Linda Hedmark – Gruppchef RTC, RLC Region Mitt, Operativa enhete, Region Mitt) som diskuterade hur tekniken kunde hjälpa till när det kommer till att rädda liv och ingripa vid incidenter. Och något som hördes i flertalet paneler var att lagar och regler inte hinner med i utvecklingen – utan kan i stället snarare vara en broms.
– För att kunna använda oss av den teknik och de möjligheter den kan ge behöver leverantörerna arbeta med säkra system och kryptering, det kan öppna upp för att även vi ska kunna använda mer teknik, säger Linda Hedmark, gruppchef Region Mitt hos Polisen.
Bland den 50 programpunkterna som kvalade in på appens topp 50 i programmet var det AI och ledarskap som hamnade i topp tre. Bara två seminarier om säkerhet kvalade in på listan, på plats 38 kom Framtidens försvarsmakt, som Folk och Försvar arrangerade tillsammans med Försvarsmakten. På plats 46 kom Hur förbereder vi Sverige för det digitala terrordådet? Som Telia och Försvarshögskolan stod som värd för. De senaste två åren märks det dock i miljön att säkerheten är prioriterad med fler synliga poliser, avspärrningar, pollare och betonglamm.