Bakgrundskontroller vid rekrytering av chefer och nyckelmedarbetare blir allt vanligare. Enligt Svenska Handelskammaren gör sju av tio arbetsgivare en sökning på kandidaters sociala medier inför en anställning. Nu lanseras Scandinavian Recruitment Intelligence med en helt ny typ av avancerad bakgrundskontroll, baserad på en underrättelsemetod utvecklad av säkerhetsexperter från Försvarsmakten.
En bakgrundskontroll används för att bedöma framtida risker med en kandidat. Det är ofta inte i myndigheternas registerutdrag de allvarligaste riskerna visar sig, utan på digitala plattformar. Scandinavian Recruitment Intelligence analyserar därför även data från så kallad Open source intelligence, OSINT, vilket inkluderar exempelvis chatthistorik, bilder eller aktivitet i forum.
Genom en analys av det digitala beteendet kan säkerhetsexperter dra slutsatser som kandidaten inte själv haft för avsikt att offentliggöra, information man trodde var dold eller privat är i själva verket helt synlig för den med rätt kunskap. Uppskattningsvis kommer cirka en av fem kandidater på något sätt ge utslag i en bakgrundskontroll genomförd av Scandinavian Recruitment Intelligence, det kan till exempel vara ett avvikande socialt beteende på Facebook.
Här tecknar du din prenumeration på Aktuell Säkerhet
– En bakgrundskontroll är inte framtagen för att vara anklagande eller ”sätta dit någon”, syftet är att det ska vara ett beslutsunderlag inför en rekrytering eller en intervju”. Samtliga bakgrundskontroller utförda av Scandinavian Recruitment Intelligence görs i samtycke med kandidaten, som också får se kontrollen när den är klar och då välja om vi ska skicka den vidare till arbetsgivaren, säger vd och grundare Pierre Gudmundson.
Ytterligare en viktig hörnsten i Scandinavian Recruitment Intelligence är de medarbetare som utför bakgrundskontrollerna. Samtliga analytiker är handplockade från försvarshögskolan.
– Bankgrundskontroller är ett växande fenomen och är intressant för många olika företag som ska tillsätta en tjänst inom en känslig verksamhet. För företag som till exempel läkemedelsbolag, banker och finansaktörer kan en felrekrytering innebära stora säkerhetsrisker. Med en unik underrättelsemetod, förstklassiga analytiker och en analyserande efterbearbetning är vår målsättning att leverera bakgrundskontroller som håller en mycket hög nivå, säger Pierre Gudmundson.