En av Sveriges största UV-anläggningar har byggts på Ringsjöverket och har nu invigts.
– Anläggningen är en del av Sydvattens strategi för en långsiktigt säker dricksvattenförsörjning i regionen, säger Håkan Fäldt, ordförande Sydvatten.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här:
Den nya UV-anläggningen blir en säkrare barriär än den tidigare där vattnet behandlades med hypoklorit innan det lämnade vattenverket. Detta eftersom parasiterna Giardia och Cryptosporidium är resistenta mot klor men inte mot UV-strålning.
UV-anläggningen består av tre UV-aggregat med totalt 468 ljuskällor och har kostat 64 miljoner kronor. Aggregaten är sex meter långa och har installerats i en ny byggnad i slutet av vattenverkets processkedja. Varje aggregat har en kapacitet att rena 1 200 liter vatten per sekund. Det innebär att två aggregat motsvarar Ringsjöverkets maximala kapacitet på 2 400 liter per sekund.
– Det tredje aggregatet har installerats för att skapa en säkerhet. Nu blir det möjligt att producera säkert vatten även när ett aggregat måste underhållas, säger Staffan Björk, projektledare, Sydvatten.
Det utgående vattnet kommer dock fortfarande behandlas med klor men med en lägre dos. Klordosen kommer succesivt över flera års sikt att sänkas och beroende på situationen ute i ledningsnätet fattas sedan beslut om hur kloret ska doseras i framtiden.
I Sverige uppmärksammades UV-barriärer på allvar efter det stora sjukdomsutbrottet i Östersund 2010 som orsakades av Cryptosporidium och drabbade närmare 30 000 personer. Metoden började användas redan i slutet av 1800-talet i Frankrike då man insåg att vissa delar av solljuset har en desinficerande funktion. I början av 1900-talet kom metoden att användas i större skala i Frankrike och i USA men det dröjde till 1990-talet innan man insåg att UV-ljus är effektivt mot Cryptosporidium och Giardia.
Sydvatten AB är ett kommunägt företag som producerar dricksvatten till 900 000 invånare i Skåne. Bolaget bildades 1966 och är i dag en av Sveriges största dricksvattenproducenter. Sydvatten äger och driver Bolmentunneln, de två vattenverken Ringsjöverket och Vombverket samt huvudledningssystemet för distributionen av dricksvatten.