Det är stora summor som står på spel när svenska företag ska hantera cyberhoten. Snittkostnaden för ett angrepp är cirka 7,2 miljoner kronor, och genomsnittskostnaden sett till medarbetare inom det svenska näringslivet landar på ungefär 13 000 kronor per anställd och år.
– Vi vet att om det värsta inträffar kan IT-verksamheten ligga nere i flera veckor. Då ska vi komma ihåg att små och medelstora bolag har svårt att klara avbrott på ett par dagar. Resultatet blir tyvärr ofta att de tvingas upphöra med sin verksamhet, berättar Robert Willborg, cybersäkerhetsspecialist och en av tre medgrundare på OneMore Secure.
Ett av de vanligaste cyberbrotten som företagen utsätts för kallas ransomware, och innebär att en skadlig kod krypterar och låser företagets filer i syfte att begära en lösensumma för att få dessa tillbaka. I snitt kräver bedragarna 10 miljoner kronor och endast tre procent av företagen gör en polisanmälan2.
– Vi har sett så många personliga cyberrelaterade tragedier genom åren är. Det här är också en anledning till att vi drivs av den här samhällsutmaningen – att få mindre företag att börja fokusera på cybersäkerhet. Dessutom är svenska småföretagens välmående en så viktig del för svenskt näringsliv, säger Robert Willborg.
Lösningen som företaget erbjuder är en digital scanning av företagens motståndskraft mot cyberhoten, med målet att visa på svagheter och utvecklingsmöjligheter. Resultaten sammanställs i en säkerhetsdeklaration med ett certifikat och ett säkerhetsindex, som visar deras nuvarande nivå och hur de kan förbättra säkerheten. Ofta handlar det inte om omfattande projekt, utan mindre insatser som kan höja motståndskraften rejält och säkerställa driften av verksamheten.