– Riksdagen har varit tydlig med att detta är ett prioriterat område. Myndigheternas digitala service ska ha hög tillgänglighet och bidra till förenklingar för användare med olika behov, till exempel för personer med funktionsnedsättning, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Mötet mellan medborgaren och den statliga förvaltningen äger allt oftare rum digitalt. Digitala tjänster kan innebära att myndigheterna förenklar kontakterna, sparar resurser och säkrar enhetlighet i bemötandet. De kan även bidra till höjd kvalitet på servicen.

Samtidigt måste myndigheterna säkerställa att den digitala servicen är enkel och tillgänglig för alla tänkbara användare, att den utgår ifrån användarnas behov, möter krav på exempelvis informationssäkerhet och inte blir orimligt kostsam.

I flera internationella mätningar av offentliga digitala tjänster tappar Sverige placeringar i förhållande till andra länder, vilket tyder på att utvecklingen går långsammare än förväntat. Samtidigt finns det tecken på att tillgängligheten i många fall brister, att myndigheternas digitala service är av varierande kvalitet och att utvecklingen sker ojämnt i förvaltningen.

Granskningen ska svara på om statliga myndigheters arbete med att utveckla den digitala servicen har varit effektivt. Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i mars 2023.