En allt mer osäker omvärld påverkar vår vardag och ställer nya krav på hur vi skapar vår säkerhet. Det fruktansvärda attentatet i Stockholm visade åter att terrorism dessvärre är ett hot som kan drabba även oss i Sverige. I hanteringen visar vårt samhälle hur vi tillsammans kan möta också de svåraste prövningar. Hur vi står emot och hanterar kriser påverkar inte bara drabbade och inblandade aktörer, utan i ett större perspektiv också förtroendet för vår demokrati. Därför är det särskilt viktigt att samlas för att tillsammans arbeta för ett säkrare Sverige.

Maud Holma von Heijne, generalsekreterare Folk & Försvar

Programmet kretsar kring de tre temaområdena Ett nytt totalförsvarKrisberedskap och Att värna demokrati och öppenhet. Den 29 november inleds dagen med seminariet “The 7 Deadly Sins of Emergency Management” där Craig Fugate, former Administrator FEMA, talar kring att i varje kris utmanas människa och system att möta nya utmaningar och utstå nya prövningar.

Andra höjdpunkter från årets program:

  • Säkerheten i Östersjöområdet
  • Cloud Hopper, ett molnbaserat angrepp
  • Erfarenheter från Aurora
  • Informations – och cybersäkerhet i samverkan
  • Erfarenheter från terrorattacken på Drottninggatan

– I år är det första gången Folk & Försvar är engagerade i programarbetet för konferensen. Att döma av intresset från deltagarna har vi verkligen lyckats fånga de ämnen och talare som just nu är aktuella för kommuner, myndigheter och näringsliv. Med tanke på det förändrade omvärldsläget, totalförsvaret som ska återuppbyggas, nya hot och utmaningar som samhället ska kunna hantera är det viktigare än någonsin att mötas och diskutera dessa frågor, säger Maud Holma von Heijne, generalsekreterare Folk & Försvar.

Läs den officiella bilagan till Mötesplats Samhällssäkerhet här: