Regeringen har lämnat Sveriges nya strategi för att förebygga, förhindra och försvåra terrorism till riksdagen. Det handlar om förebyggande insatser för att hindra att någon får viljan att begå terroristbrott. Det handlar om att förhindra att någon får förmågan och resurserna att göra det. Och det handlar om att försvåra för den som trots allt försöker begå ett terroristdåd.
Terrorismforskaren Magnus Ranstorp säger att han är positivt överraskad och att det är en ”väl genomarbetad strategi mot terrorism som tar viktigt helhetsgrepp och fokuserar på nyckelområden samt ökad samordning”. Vidare menar han att det nu gäller att gå från ord till handling. För det gäller också att det lokala arbetet och samordningen mellan olika myndigheter fungerar bra. Men just kring den lokala samordningen har Sverige en bit kvar enligt Magnus Ranstorp.
Folkpartiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad pekar också på vikten av att strategin inte stannar vid ord. Han saknar konkreta lagstiftningsförslag och är kritisk mot att inget kan vara på plats innan hösten 2016.
– Hittills är det bara utredningar man hänvisar till, eller kommande utredningar, säger Roger Haddad, i en intervju i Svenska Dagbladet.
Bland annat anser Roger Haddad att man behöver stärka åklagarsidan vid Riksenheten för säkerhetsmål med fem miljoner kronor för att få fler åtalade och dömda.
Regeringen och Anders Ygeman menar att strategin ska vara utgångspunkten för Sveriges långsiktiga arbete mot terrorism. Den ska strukturera arbetet, förtydliga roller och peka ut de behov som finns av ny lagstiftning och nya verktyg. Den nya nationella strategi mot terrorism är framtagen för att vara plattformen för Sveriges långsiktiga arbete med terrorismbekämpning, såväl i nationella som i internationella sammanhang.
I strategin framgår hur regeringen anser att arbetet mot terrorism ska bedrivas och hur det kan effektiviseras. Målet för all terrorismbekämpning är att undvika att terroristattentat begås. Arbetet delas in i tre områden som benämns Förebygga, Förhindra och Försvåra. Ett särskilt fokus ligger på området Förebygga, där åtgärderna syftar till att på längre sikt motverka att personer utvecklar avsikt och förmåga att begå terroristattentat.
– Vi behöver skärpt vapenlagstiftning, underlätta Säpos samarbete med FRA och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Vi behöver samtidigt öppna möjligheten för den nationella insatsstyrkan att ta hjälp från insatsstyrkor i våra grannländer, säger inrikesminister Anders Ygeman.
Regeringen har även uppdragit åt Polismyndigheten och Säkerhetspolisen att införliva strategin i sin dagliga verksamhet. Strategin kommer att följas av andra uppdrag och styrande åtgärder till myndigheter så att strategin blir en tydlig del av deras verksamhet.
– Vi behöver stärkt förebyggande arbete, fler avhopparverksamheter och samordnare i samtliga kommuner, avslutar inrikesministern.