Combitech har via Demoskop sammanställt en rapport där över 500 beslutsfattare inom näringslivet har besvarat frågor kring detta. Vad tycker näringslivet om sin roll i totalförsvarsfrågan? Hur pass väl förberedda är de? Och vilket beredskapsområde känner sig beslutsfattarna mest förberedda på att hantera? 

Resultaten visar att:

  • Varannan beslutsfattare anser att totalförsvaret är en angelägen fråga.
  • Men endast tio procent av Sveriges företag har beredskap för att klara en påfrestning i samhället.
  • Samtidigt som 38 procent upplever att deras verksamhet har en viktig roll i totalförsvaret.
  • 70 procent vill lära sig mer om beredskap och hur verksamheten de arbetar i kan bidra.
  • 77 procent upplever en otydlighet om vad som gäller från regering och myndighet.
  • Informationssäkerhet och cybersäkerhet är de beredskapsfrågor som diskuteras i högst grad.
  • Pandemi eller allvarlig smittspridning är de frågor som företagen tycker de har störst beredskap och kunskap för att hantera.
Jessica Öberg, vd Combitech

– I det svenska näringslivet finns det 1,2 miljoner* företag. En betydande del av dessa är centrala för att upprätthålla en vardag i samhället, både i kris och ytterst krig. Det går alltså inte att bygga ett starkt totalförsvar utan att engagera företagen och skapa ekonomiska förutsättningar. Den frågan är avgörande på samhällsagendan, säger Jessica Öberg, vd Combitech.

– Vi ser i vår Totalförsvarsrapport att 77 procent av de tillfrågade beslutsfattarna upplever en otydlighet om vad som gäller från regering och myndighet för att bidra i beredskapsarbetet. Det är en hög siffra. Det positiva är att 70 procent vill lära sig mer – att det finns en kraft i att vilja bidra. Jag vill att vi skapar förutsättningar, både ekonomiskt och regleringsmässigt , så vår totalförsvarsförmåga och motståndskraft stärks. Och det är bråttom.

– Vi ser även att pandemin och de många cyberattacker som sker i samhället har bidragit till att företagen byggt kunskap, det är områden som de har mest beredskap för att hantera i dagsläget enligt Totalförsvarsrapporten. Det här visar hur viktigt det är att träna och reflektera över sin beredskap och säkerhet. Ju mer vi samverkar, möts och hittar sätt att dela information desto mer kan vi lära och hitta lösningar på svårigheter. Totalförsvaret är inte en fråga som en aktör löser ensam utan det gör man tillsammans, fortsätter Jessica Öberg, vd Combitech.

Det finns flera saker företag kan göra redan idag för att stärka sin beredskap och samtidigt skapa affärsnytta, menar Kajsa Helmbring, sakkunnig civilt försvar, Combitech.

– Nummer ett – att arbeta med sin kontinuitetshantering, det vill säga göra en plan för att kunna möta avbrott, störningar och ändrade förutsättningar i samhället. Då står verksamheten starkare. Nummer två – att öva, i den egna verksamheten och tillsammans med andra. Nummer tre – att analysera om man kan leverera en annan vara eller tjänst under ändrade förutsättningar, det stärker samhället i stort och skapar samtidigt nya affärsmöjligheter för företaget, säger hon.