Under 2019 kunde Pwc konstatera en markant ökning av cyberhot från en rad aktörer. Nu har revisions- och rådgivningsföretaget sammanställt de trender som cybersäkerhetskonsulterna kom i kontakt med under året. Trender som även sammanfaller med Säkerhetspolisens nyligen släppta årsrapport.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Cyberhoten blir allt mer komplexa och vi ser också att många cyberattacker utförs i en geopolitisk kontext. De senaste åren har allvarliga cyberattacker genomförts som svar på sanktioner, diplomatiska spänningar och handelsavtal, berättar Markus Ekström som arbetar som hotanalytiker på Pwc och fortsätter;
– Många hotaktörer är statliga eller statsstödda. Att nationer använder olika maktmedel i internationella relationer är inget nytt fenomen, men cyberangrepp utgör idag ett effektivt verktyg som medför låg risk. Just nu fortsätter den här utvecklingen där vi ser nationellt drivna kampanjer som försöker utnyttja det kritiska läget i samband med covid-19. Organisationer måste därför bevaka internationella politiska skeenden i större utsträckning, som komplement till det rent IT-säkerhetsmässiga arbetet.