Andrei Gurtov, professor vid Linköpings universitet, har varit med och skapat ett protokoll som skyddar stora skepp.
– De allra största skeppen är numera som flytande datacentraler, säger han.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Det mesta är uppkopplat i dag – så även kryssningsfartyg. Och med det kommer förstås en risk att utsättas för cyberattacker i olika skalor.
– I teorin är det möjligt att via internet ta kontroll över ett skepp som befinner sig ute på havet. Hackaren blir ett slags virtuell pirat, säger Andrei Gurtov.
Andrei Gurtov är expert på nätverkssäkerhet och en av dem som utvecklat ett protokoll som heter TCP/IP HIP. Ett protokoll är en uppsättning regler som bland annat bestämmer hur datorer pratar med varandra. TCP/IP HIP ger också datorer och andra apparater på internet en identitet. På så sätt vet en dator vem den pratar med.
– Föreställ dig att du skulle resa världen runt utan pass. Det vore en mardröm om du vid varje gräns var tvungen att försöka bevisa vem du är. Man kan säga att vårt protokoll ger ett pass till varje dator. Det säkerställer identiteter.
I ett nätverk finns vanligtvis flera vägar för hackare att ta sig in, men TCP/IP HIP tillåter bara kommunikation via en punkt i nätverket.
– Om du har ett hus med 20 dörrar är det svårt att vakta alla, men om du, som med vårt protokoll, bara har en dörr kan du skydda den ordentligt.
Han berättar även att protokollet tillåter rörlighet, vilket gör att det passar utmärkt till skepp. Normalt sett när en nätverkskoppling förflyttar sig så avbryts exempelvis nedladdningar av filer, men TCP/IP HIP har inte det problemet.
Dessutom minskar det installationstiden till en tiondel, vilket sparar pengar för rederierna.
– Det traditionella sättet att skydda ett nätverk är att använda brandväggar eller virtuella privata nätverk. Sådant kräver mycket manuell konfiguration och det är lätt att göra misstag. Dessutom är installationsarbetet rätt tråkigt. Men med vårt protokoll är sådant automatiserat, säger Andrei Gurtov.
Läs mer om protokollet på Linköpings Universitets hemsida.