Hur kan det operativa och strategiska samarbetet utvecklas? Den frågan ställde sig Polisregion Stockholm och Säkerhetsföretagen när de inledde en dialog nyligen.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Ledningarna för respektive organisation har träffats för att fastställa ramarna för det fortsatta arbetet och har bland annat föreslagit tre områden att jobba vidare med; ordningsvakter inom ramen för Polisens 19-punktsprogram, larmcentraler samt krishantering. Uppdraget baseras på befintliga samarbetsformer och har fokus på frågor som rör samhällets funktionalitet.
– Det finns en hel del vi kan göra för att utveckla samverkan utifrån nuvarande uppdrag och befogenheter. Det såg vi inte minst efter terrordådet på Drottninggatan. Vi verkar på samma arena och behöver bli bättre på att ta tillvara på varandras resurser och kompetenser, säger Michael Fetz, chef för Operativa enheten vid Polisen i region Stockholm.
– Från Säkerhetsföretagen ser vi positivt på ökad samverkan mellan ordningsvakter, väktare och polis. Vår förhoppning är att samverkan leder fram till nya arbetssätt som i sin ur stärker tryggheten i samhället som helhet, säger Li Jansson, branschchef och vice vd Säkerhetsföretagen.
Vad innebär det här i praktiken för både säkerhetsbranschen och polisen?
– Det är ett första steg mot en mer strategisk samverkan än tidigare. För en enskild väktare eller ordningsvakt hoppas jag att vårt arbete idag på sikt gör att vardagen fungerar bättre. Att vi hittar sätt att arbeta tillsammans på som stärker det brottsförebyggande arbetet och där väktarens och ordningsvaktens kompetens tas tillvara. På samma sätt hoppas jag samverkansarbetet leder till att Polisen får ännu bättre avlastning och stöd från branschen. Det här handlar om att utveckla samverkan inom våra befintliga befogenheter och kompetenser där vi ser att vi kan göra många förbättringar inom ramen för detta.
Bakom det här gemensamma meddelandet ligger det mycket arbete från båda organisationerna, hur känns det att ha landat i en plan som ni och Polisen i region Stockholm står bakom?
– Det känns väldigt bra. Det har varit många konstruktiva samtal inför tillsättandet av de här pilotområdena. Det ska bli spännande att följa utvecklingen härifrån.