
Folk och Försvar, som står bakom podcasten, fokuserar i detta avsnitt på utformandet av den svenska skogsbrandsbekämpningsförmågan och se till vilka aktörer som är involverade och hur ansvarsfördelningen ser ut. Därefter kommer vi att fokusera på vad som händer när en insats skalas upp från en lokal eller regional insats till att bli nationell och slutligen internationell.
Vidare kommer Sveriges roll i en Europisk kontext undersökas för att sedan fokusera på de övergripande policyfrågorna på EU nivå kopplat till skogsbrandsbekämpning och krisberedskapssystem. Under 2021 genomförde Sverige sin första internationella insats med flygande släckningsresurser inom ramen för det europeiska samarbetet resceEU, då man bistod Grekland med två skopande flygplan. Men samtidigt som vi bättrar på beredskapen nationellt och inom EU så står vi inför allt varmare somrar, med rekordhöga temperaturer både i Sverige och i Europa. Hur ser förutsättningarna ut för gemensamma EU resurser kopplat till skogsbrandsbekämpning när allt fler länder drabbas av allt svårare och mer långdragna skogsbränder?
Med anledning av det kommande svenska ordförandeskapet i EU under våren 2023 kommer avsnittet även att kolla närmare på vilken roll Sverige har haft historiskt när det kommer till den Europiska skogsbrandsbekämpningen samt hur Sverige kan påverka utvecklingen i framtiden?
Medverkande
Anna Henningsson, räddningschef, Räddningstjänsten Östra Blekinge
Erik Flink, projektledare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Magnus Ekengren, professor, Försvarshögskolan