Studio Akavia Möter bjöd in Försäkringskassans generaldirektör, Arbetsgivarverkets chefsjurist och Akavias rättspolitiska sakkunniga för att diskutera frågan.

− Jag är bekymrad över utvecklingen därför att det också är en återspegling av attitydförändringar när det gäller offentlig verksamhet. Det har blivit alltmer legitimt att uttrycka sig väldigt grovt och förklenande om människor som har valt att arbeta i offentlig verksamhet. Och det är klart att det får konsekvenser, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

Otryggheten bland myndighetsanställda är även på Arbetsgivarverkets agenda. I Studio Akavia Möter berättar verkets chefsjurist Hedda Mann om hur man jobbar med frågan:

I den dagliga verksamheten handlar det om att ge råd och stöd till våra medlemmar, de statliga myndigheterna, i hur man förebygger trakasserier och hot och våld. Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska sedan rulla på kontinuerligt ute på arbetsplatserna mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger hon.

Men Arbetsgivarverkets arbete med trygghetsfrågor stannar inte där. Sommaren 2019 lämnade verket in en hemställan till regeringen där man vill att vissa straffrättsliga regler kopplat till framför allt trakasserier ska ses över.

– Vi vill att 17:2 i brottsbalken även ska omfatta mer subtila hot och trakasserier som har ett syfte som innebär att man försöker otillbörligt påverka tjänstemän, säger Hedda Mann.