Ökade försvarsanslag måste kombineras med satsningar för att stärka Sveriges motståndskraft
Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribenternas egna. Medlemskapet i Nato har stärkt den svenska säkerheten, förbättrat vårt underrättelseutbyte och möjliggjort en snabbare samordning vid potentiella hot.Men att vara Nato-medlem innebär inte att arbetet är klart. Tvärtom kräver den senaste tidens utveckling att vi måste agera ytterligare för att framtidssäkra vår nationella […]
Uppdaterad: 25 mars 2025Publicerad: 6 mars 2025
Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribenternas egna.
Medlemskapet i Nato har stärkt den svenska säkerheten, förbättrat vårt underrättelseutbyte och möjliggjort en snabbare samordning vid potentiella hot.Men att vara Nato-medlem innebär inte att arbetet är klart. Tvärtom kräver den senaste tidens utveckling att vi måste agera ytterligare för att framtidssäkra vår nationella och europeiska säkerhet. Men för att stärka säkerheten i Sverige, Europa och världen räcker det inte med ökade försvarsanslag – vi måste också bygga en robust totalberedskap. Vi efterlyser ökade satsningar – och intensifierat samarbete – inom fyra nyckelområden.
Accelerera transportinfrastruktursatsningar
En välfungerande transportinfrastruktur är en förutsättning för att kunna hantera både civila och militära behov. Infrastrukturen idag reflekterar inte de behov som finns. Sveriges järnvägsnät är hårt belastat och i behov av utbyggnad, upprustning och modernisering. Vi behöver påskynda utbyggnaden av kritiska transportleder såsom Inlandsbanan och Malmbanan. Vägnätet, särskilt i norra Sverige, behöver rustas för att möta Nato:s krav på militär rörlighet. Flygplatser och hamnar måste också stärkas för att kunna hantera truppförflyttningar och försörjningskedjor i händelse av kris eller konflikt. Sverige har tagit steg genom ökade investeringar i försvarslogistik och förbättringar av strategiska transportleder, men mer behöver göras för att säkerställa att både militär och civil infrastruktur håller den standard som krävs i en försämrad säkerhetspolitisk situation.
Stärk energiförsörjningen
Energiförsörjningen är en kritisk del av Sveriges och Europas motståndskraft. Sverige har historiskt haft en stark energiförsörjning med en mix av kärnkraft och förnybar energi. Samtidigt har vi sett hur energikrisen i Europa, till följd av Rysslands aggression mot Ukraina, blottlagt sårbarheter. Regeringen har tagit steg mot en stabilare energiförsörjning genom satsningar på elnätsutbyggnad och ny kärnkraft, men det är ett långsiktigt arbete som tar tid. För att säkerställa en robust energiförsörjning krävs att också den förnybara energin, som kan byggas ut i snabbare takt än kärnkraft, får bättre förutsättningar, samtidigt som man bättre måste nyttja potentialen i att uppgradera vattenkraften. Parallellt med detta krävs ökade investeringar i energilagring och energieffektivisering, en snabbare utbyggnad av elnäten och ökad flexibilitet i elsystemet.
Förbättra Sveriges digitala infrastruktur och säkerhet
Cyberhot och digital sårbarhet utgör idag en av de största säkerhetsriskerna. Sverige har en hög digitaliseringsgrad, vilket är en styrka, men också en potentiell svaghet. Cyberattacker riktade mot myndigheter, företag och kritisk infrastruktur har ökat markant, och vi ser hur både statsstödda aktörer och kriminella nätverk utnyttjar digitala svagheter. Regeringen har vidtagit åtgärder i syfte att effektivisera Nationellt cybersäkerhetscenter, NCSC, och Sverige deltar aktivt inom NATO:s cyberförsvar. Men arbetet behöver intensifieras ytterligare. Det krävs ökade resurser till cybersäkerhetsforskning, mer resurser till samhällsviktig verksamhet för att implementera skärpta krav på it-säkerhet, samt en utbyggnad av redundanta kommunikationssystem för att säkerställa samhällets funktionalitet även vid cyberattacker.
Säkra råvaruförsörjningen
För att stärka Sveriges motståndskraft måste försörjningskedjorna för kritiska råvaror säkras, särskilt de metaller och mineral som är avgörande för modern teknologi och klimatomställningen. Europa producerar endast tre procent av dessa, samtidigt som vi konsumerar en fjärdedel. Sveriges geologiska tillgångar skapar möjligheter att minska importberoendet genom ökad inhemsk utvinning och bearbetning. Därför är det positivt att EU:s förordning om kritiska råvaror blir svensk lag och att regeringen tar fram en mineralstrategi, i syfte att säkerställa en hållbar och säker tillgång. Givet det geopolitiska läget är det avgörande, för både ekonomin och säkerheten. Men fler åtgärder behövs, bland annat investeringar i teknik för återvinning av metaller, och i forskning för att innovera nya utvinningsmetoder och mer miljövänliga processer. På så sätt kan Sverige inte bara möta sina egna behov utan också bidra till EU:s mål om resiliens och strategisk autonomi inom råvaruförsörjning.
Martin Öman, AfryFredrik Ekstrand, Afry
Sveriges säkerhet som medlem i Nato är starkare än för ett år sedan, men den geopolitiska osäkerheten har inte blivit mindre. Att höja försvarsanslagen är nödvändigt, men otillräckligt om vi inte samtidigt stärker den infrastruktur som vårt samhälle vilar på. Transporter, energi, digital säkerhet och kritiska råvaror är avgörande pusselbitar för att bygga ett motståndskraftigt Sverige. Nu behöver politiken tydliggöra vilka förväntningar som ligger på näringslivet för att tillsammans kunna agera för att stärka Sveriges totalförsvar.
ANNONS
#försvaret
#Nato
#totalförsvar
Dela artikeln
Aktuell Säkerhet jobbar för alla som vill göra säkrare affärer och är därför en säker informationskälla för säkerhetsansvariga inom såväl privat som statlig och kommunal sektor. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik
Genom att klicka på "Prenumerera" ger du samtycke till att vi sparar och använder dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.
Manage Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.