Den globala påverkan av banktrojaner har ökat med 50 procent de senaste fyra månaderna, med banktrojanerna Dorkbot och Emotet i topp. Det visar Check Points rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
I juni 2018 påverkades 7 procent av organisationerna globalt av Dorkbot, som stjäl känslig information och genomför överbelastningsattacker. Dorkbot var under föregående månad den tredje vanligaste skadliga koden globalt och fjärde vanligaste skadliga koden i Sverige. Under juni ökade även förekomsten av banktrojanen Emotet, som stjäl bankuppgifter, samtidigt som den använder den infekterade enheten för att sprida sig. Emonet var den nionde vanligaste skadliga koden i Sverige i juni.
– Majoriteten av cyberkriminella letar hela tiden efter de mest kostnadseffektiva metoderna att tjäna pengar på, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point. Vi ser samma mönster denna sommar, som sommaren 2017 – att cyberkriminella i högre utsträckning än under andra delar av året använder sig av banktrojaner. Detta kan tänkas bero på att cyberkriminella utnyttjar att många är mindre noggranna med sin cybersäkerhet under semestern, till exempel genom att logga in på sin internetbank på ett offentligt Wi-Fi.
Både globalt och i Sverige låg kryptokaparen Coinhive på första plats i Check Points lista över de vanligaste skadliga koderna i juni 2018. På andra plats i Sverige återfinns trojanen Nivdort och på tredje plats kryptokaparen Cryptoloot. På andra respektive tredje plats globalt återfinns Cryptoloot och Dorkbot.